Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas nesen veiktajā izmēģinājumā testēts raķešu dzinējs, otrdien paziņojis Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Džons Kjondu , pastiprinot bažas, ka Ziemeļkoreja gatavojas tālas darbības raķetes palaišanai.

Ministrs vizītes laikā Sidnejā savas valsts vārdā pauda dziļas bažas par raķetes dzinēja izmēģinājumu un nesenajiem ballistisko raķešu izmēģinājumiem, ko veikusi Ziemeļkoreja. Ziemeļkoreja 8.decembrī paziņoja, ka ir veikusi "ļoti nozīmīgu izmēģinājumu" raķešu palaišanas centrā, norādot, ka izmēģinājuma rezultātam būs "nozīmīga ietekme" uz Ziemeļkorejas "stratēģiskās pozīcijas" maiņu.

Izmēģinājums veikts laikā, kad strauji tuvojas Phenjanas noteiktais termiņš - 31.decembris -, kurā Ziemeļkoreja no ASV sagaidot jaunu ierosinājumu strupceļā nonākušo kodolsarunu atsākšanai. Dienvidkorejas aizsardzības ministrs nepaskaidroja, ar kādu mērķi Ziemeļkoreja izmēģinājusi raķešu dzinēju, bet aicināja Phenjanu nepalielināt militāro spriedzi. Daudzi eksperti pauduši viedoklis, ka Ziemeļkoreja gatavojas izmēģināt tālas darbības rādiusa raķeti, kas spējīga palaist kosmosā satelītu.

ASV un Ziemeļkorejas kodolsarunas jau vairākus mēnešus atrodas strupceļā, un Phenjana ir draudējusi, ka pārtrauks diplomātiskos centienus un atsāks kodolizmēģinājumus un ballistisko raķešu izmēģinājumus.

Eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja, visticamāk, izvēlēsies satelīta palaišanu, nevis starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu, jo tādējādi varēs atsaukties uz tiesībām veikt miermīlīgu kosmosa izpēti un šādi iegūt Ķīnas un Krievijas atbalstu.

Pēdējo mēnešu laikā Ziemeļkoreja ir palaidusi jūrā vairākas tuvas darbības rādiusa raķetes un izmēģinājusi citus ieročus. Tiek uzskatīts, ka šīs raķetes spētu trāpīt Ziemeļkorejai un Japānai, bet ASV kontinentālo daļu nespētu sasniegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!