Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV piešķirtās militārās palīdzības nozīmi Ukrainā redzēsim tuvāko nedēļu, mēnešu laikā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" teica militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš.

Viņš atgādināja, ka lielākā daļa no piešķirtās palīdzības ir militāra, taču tajā iekļauta arī humanitārā palīdzībā. No piešķirtās palīdzības sabiedrībā lielāko uzmanību piesaistīja tālās darbības rādiusa raķetes ATACMS, taču ne mazāk svarīga ir arī parastā artilērijas munīcija, kura Ukrainai trūkst.

"Tuvāko nedēļu, mēnešu laikā tiks redzēta palīdzības nozīme Ukrainā," teica Vērdiņš un norādīja, ka nepieciešams laiks, lai palīdzība nonāktu pie frontes līnijām.

Spriežot par to, vai un kādu palīdzību ASV varētu piešķirt Ukrainai nākotnē, Vērdiņš akcentēja, ka tālāko noteiks drīzumā gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja, ka parakstījis likumprojektu paketi, kas ietver militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

"Šī ir 56. ekipējuma daļa, ko Baidena administrācija no 2021. gada augusta nodrošina Ukrainai no Aizsardzības ministrijas krājumiem. Šī pakete ir novērtēta viena miljarda dolāru apmērā, un tā ietver līdzekļus, lai apmierinātu Ukrainas steidzamākās vajadzības, tostarp pretgaisa aizsardzības līdzekļus, artilērijas šāviņus, bruņumašīnas un prettanku ieročus," teikts Pentagona paziņojumā.

Jaunajā paketē cita starpā būs iekļautas raķetes RIM-7 un AIM-9M pretgaisa aizsardzības sistēmām, raķetes pārnēsājamām pretgaisa aizsardzības sistēmām "Stinger", strēlnieku ieroči un munīcija, tostarp munīcija cīņai ar bezpilota lidaparātiem, munīcija sistēmām HIMARS, 155 milimetru un 105 milimetru artilērijas šāviņi, kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", prettanku sistēmas "Javelin" un AT-4, augstas precizitātes aviācijas munīcija, kājnieku mīnas, nakts redzamības ierīces un cits aprīkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!