Foto: AFP/Scanpix/LETA

16 gadus vecās zviedru vides aktīvistes Grētas Tūnbergas tēvs Svante (attēlā pa labi) sākotnēji nav atbalstījis savas meitas darbību, dēvējot to par "sliktu domu". Tomēr uzskatus viņš mainījis pēc tam, kad pamanījis, ka šīs aktivitātes palīdzējušas Grētai pārvarēt depresiju un ka viņa kļuvusi laimīga, vēsta raidsabiedrība BBC.

Intervijā raidsabiedrībai BBC Svante Tūnbergs atklājis, ka vēl līdz skolas sebošanai piektdienās un protestēšanai pie Zviedrijas parlamenta Stokholmā Grēta cieta no depresijas jau vismaz četrus gadus.

"Viņa pārstāja runāt, viņa pārstāja ēst, un visas ar to saistītās lietas," par Grētas slimības periodu stāstīja tēvs, kopā ar meitu viesojoties "BBC Radio 4" programmas ēterā. Atgādinām, ka Grēta pati intervijās nav slēpusi, ka viņai ir diagnosticēts Aspergera sindroms, obsesīvi kompulsīvie traucējumi un selektīvais mutisms.

"Viņa pārstāja apmeklēt skolu. Viņa burtiski palika mājās visu gadu un neēda veselus trīs mēnešus," 50 gadus vecais tēvs situāciju aprakstījis kā "murgu vecākiem".

Svante Tūnbergs, kurš pēc profesijas ir aktieris, un viņa sieva – operdziedātāja Malena Ernmane – abi pārstāja strādāt, lai tikai rūpētos par savu meitu Grētu, kura vienubrīd komunicēja tikai ar vecākiem, māsu un vienu no skolotājām.

Kad Grēta izteica vēlmi kļūt par vides aktīvisti, abi vecāki bija noraidoši – "mēs to noteikti neatbalstīsim", bažījoties, ka viņa sevi nostādīs uz frontes līnijas "ar tik lielu jautājumu, kā globālās klimata izmaiņas".

Tomēr Grētas protesti radīja milzīgu sekotāju komūnu visā pasaulē, kas lika vecākiem mainīt savus uzskatus. Jau pirmajās reizēs, kad Grēta tupēja pie Zviedrijas parlamenta, viņai bija jāatbild uz ieinteresēto žurnālistu jautājumiem. Savukārt trešajā protesta reizē kāds viņai pasniedzis vegānisko ēdienu, ko viņa arī notiesājusi.

"Es nespēju vārdiem izteikt, ko tas nozīmēja viņai un mums," stāsta Grētas tēvs, "un viņa spēja darīt lietas, par kurām līdz tam pat iedomāties nespēja. Es redzu, ka Grēta ir ļoti laimīga, šo darot."

Tāpat Tūnbergas tēvs BBC intervijā noraidījis kritiķu tēzi, ka vecāki piespieduši Grētu kļūt par vides aktīvisti: "Mēs neesam vides aktīvisti un nekad tādi neesam bijuši". Turklāt Svante uzsver, ka Grēta vecākus saukājusi par "liekuļiem", kuri klimata pārmaiņas neņemot pārāk nopietni.

"Mums nebija pat ne mazākās nojausmas par klimata krīzi, un viņa mūs uzskatīja par lieliem liekuļiem," situāciju skaidro Svante Tūnbergs, kurš atklāj, ka viņš ar sievu vairāk bija bēgļu un cilvēktiesību aizstāvji. "Līdz ar to Grēta prasīja, kā cilvēktiesības tad jūs īsti aizstāvat!?"

Grētas tēvs Svante atzīst, ka viņam vienkārši "aptrūkās argumenti" pret klimata pārmaiņām un viņš sāka atbalstīt savas meitas aktivitātes. Arī Grētas māte, kura ir pasaulē atzīta operdziedātāja, vairs nedodas uz viesizrādēm ar lidmašīnām. Tāpat abi vecāki Grētas iespaidā ir kļuvuši arī par vegāniem.

"Es to nedarīju klimata pārmaiņu dēļ, es to darīju rūpēs par savu bērnu," intervijā rezumē Grētas tēvs Svante Tūnbergs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!