Foto: AP/Scanpix/LETA

Libāna saņēmusi tā dēvēto Interpola sarkano paziņojumu Japānā finanšu pārkāpumos apsūdzētā autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." bijušā vadītāja Karlosa Gosna aizturēšanai, vēsta Libānas Nacionālā ziņu aģentūra.

"Valsts prokuratūra (..) saņēmusi tā dēvēto sarkano paziņojumu no Interpola Karlosa Gosna lietā," aģentūra citē Libānas tieslietu ministra Alberta Sarhana teikto.

Interpola "sarkanais paziņojums" ir lūgums policijai visā pasaulē aizturēt meklētu personu.

Avots Libānas tieslietu struktūrās ziņu aģentūrai AFP teica, ka Libānai nav līguma par izdošanu ar Japānu, kas dotu iespēju izdot Gosnu Japānai.

Kā ziņots, Gosns, kurš Tokijā bija atbrīvots pret drošības naudu līdz prāvai saistībā ar apsūdzībām finanšu pārkāpumos, pirmdien negaidīti ieradās Libānā.

Gosns 2018. gada novembrī tika apcietināts Japānā, taču pēc atbrīvošanas pret drošības naudu aprīlī viņam tika noteikti būtiski ierobežojumi, tostarp attiecībā uz ceļošanu uz ārvalstīm.

Brazīlijā dzimušais libāniešu izcelsmes uzņēmējs Gosns tiek apsūdzēts par to, ka slēpis miljoniem eiro vērtus ienākumus, kurus guvis uzņēmumā "Nissan", un par kompānijas līdzekļu izmantošanu privātām vajadzībām.

Gosns noliedz visas viņam izteiktās apsūdzības un mēģina panākt lietas izbeigšanu, apgalvojot, ka prokurori un "Nissan" izmeklētāji rīkojušies nelikumīgi, izmeklējot viņam inkriminētos pārkāpumus.

Gosnam ir trīs pilsonības – Francijas, Brazīlijas un Libānas.

Francijas ekonomikas ministra vietniece Anjēze Panjē-Runašē ceturtdien paziņoja, ka gadījumā, ja Gosns ieradīsies Francijā, viņš netiks izdots Japānai, jo Francija neizdod savus pilsoņus.

"Ja Gosna kungs ieradīsies Francijā, mēs viņu neizdosim, jo Francija nekad neizdod savus pilsoņus," intervijā franču ziņu kanālam BFM sacīja Panjē-Runašē.

Taču Francijas valdība uzskata, ka Gosnam nevajadzēja aizbēgt no Japānas tieslietu sistēmas, uzsvēra ministra vietniece.

"Neviens nestāv pāri likumam," viņa sacīja.

"Taču, ja viņš ierastos Francijā, un Japāna tad pieprasītu viņu izdot, mēs Gosna kungam piemērotu tādus pašus noteikumus kā cilvēkam uz ielas," piebilda Panjē-Runašē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!