Foto: Shutterstock
Kas meklē, tas atrod – arī veiksmi. Atliek vien uzmeklēt skulptūras, kas apvītas maģiskiem stāstiem. Šajā reizē, iedvesmojoties no "Daily Mail", piedāvājam doties virtuālā ekskursijā un iepazīties ar septiņām Eiropā esošām skulptūrām, kuras, kā runā, nesot veiksmi.

Parīzē, Francijā


Dāma ar burtiski spožām krūtīm meklējama Parīzē, Francijā. Krūštēls (titulattēlā) atrodas Dalidas kvartālā. Kas šajā vietā tik īpašs?

Savdabīgais piemineklis ir piemiņa franču dziedātājai un aktrisei Kristinai Žigliotai, kura pazīstama ar skatuves vārdu Dalida. Pārdodot vairāk nekā 170 miljonus albumu un singlu visā pasaulē, viņa bija Parīzes dvēsele, raksta "Daily Mail". 1987. gadā Dalida veica pašnāvību, un statuja tika uzcelta viņas nāves desmitajā gadadienā. Leģenda vēsta, ka pieskaršanās krūtīm nes veiksmi.

Bratislavā, Slovākijā

Foto: Shutterstock

Darba rūķis, kas pabāzis galvu no pazemes, atrodams Bratislavā, Slovākijā. Strādnieku Kumilu ar koķeto smaidu lienam ārā no komunikāciju lūkas var sastapt uz Laurinska un Panska ielas stūra Bratislavas vecpilsētā.

Statuja tika uzstādīta 1997. gadā uz ietves kā daļa no atjaunošanas projekta. Vietējie vēl pat šodien strīdas, vai Kumils ņem pārtraukumu no darba vai arī lūkojas sievietēm zem svārkiem. Vietējo leģenda vēsta – pieskaroties strādnieka cepurei piepildās visas vēlēšanās.

Florencē, Itālijā

Foto: Shutterstock

Pie tirgus "Merkato del Porcellino", divu minūšu gājiena attālumā no Florences Vecā tilta, atrodas dekoratīvā mežacūkas skulptūra.

Kā visas pasaules veiksmi un laimi iegūt no šī zvēra? Apmeklētājiem ir iespēja pabarot to, ieberot mutē monētas, vienlaikus iedomājoties vēlēšanos, vēsta "Daily Mail". Tomēr rituāls nav pilnīgs, ja pēc tam nepaberzē veiksmes sivēntiņa degunu.

Ļvivā, Ukrainā

Foto: Shutterstock

Kāds šeptīgs skursteņslauķa piemineklis atrodams Ļvivā. Tomēr, lai tiktu pie vēlēšanās, tas liek apmeklētājiem tomēr arī mazliet pašiem pastrādāt savu vēlmju labā.

Pirmkārt, ir jāuzkāpj kafejnīcas "Leģendu nams" augšējā stāvā. Tālāk uz jumta ir vēl spirālveida kāpnes, kas jāpievar. Bet pēc tam jācenšas iemest monētu skursteņslauķim cepurē. Mēdz gadīties, ka apmeklētāji netrāpa cepurē un ikdienas steigas pārņemtajiem ļaudīm, kuri staigā pa ielu, uz galvas krīt Ukrainas grivnu lietus.
  • Ko vēl apskatīt Ukrainā, meklē te.

Budapeštā, Ungārijā

Foto: Shutterstock


Mazas princeses skulptūra ērti iekārtojusies pie tramvaju līnijas margām netālu no Ķēžu tilta Budapeštā. Statuju radījis Laslo Martons, kuru iedvesmoja viņa meitas mīlestība pārģērbties par princesi, izmantojot halātu kā apmetni, kā arī galvā liekot no avīzēm locītu kroni.

Kopš statujas uzcelšanas deviņdesmitajos gados, par tradīciju visiem garāmgājējiem kļuvusi princeses ceļu paberzēšana, lai gūtu veiksmi.

Rīgā, Latvijā

Foto: Shutterstock
"Daily Mail" šajā sarakstā iekļāvis arī Rīgā meklējamo skulptūru. Tūristiem mēdz būt interese, kādēļ statuja ir nosaukta Brēmenes muzikantu vārdā. Tajā attēlots gailis, kurš stāv uz kaķa, kurš savukārt stāv uz suņa, kurš galu galā balansē uz ēzeļa. Pieminekļa autors iedvesmojusies no brāļiem Grimmiem, kuri pasakā vēstīja par četriem nomocītiem dzīvniekiem, kuri aizbēguši, lai kļūtu par mūziķiem, taču skulptors piešķīris statujai arī politisku zemtekstu, kas saistīts ar dzelzs priekškaru padomju laikos, rakstīts "Daily Mail".

Tiek uzskatīts, ja pabarzēsi deguntiņus vai knābi visiem četriem muzikantiem, sekos veiksme. Kāpēc gan nesākt ar šo statuju?

Prāgā, Čehijā

Foto: Shutterstock
Katrā slavenā Kārļa tilta pusē ir vairākās statujas, taču ne vienmēr tās ir viegli saskatāmas tūristu masu, ielu mākslinieku un suvenīru stendu dēļ. Tomēr ir kāda statuja, kuru Prāgā pie tilta nevar palaist garām. Jana Nepomucka statuja ir astotā statuja labajā pusē, ejot no vecpilsētas uz pili. Statuja iezīmē vietu, kur 14. gadsimtā viņš tika nogāzts no tilta un ar karaļa pavēli ticis noslepkavots, skaidrots "Daily Mail".

Lai gan statujas atrašanās vieta Janam it nemaz nenesa veiksmi, pārējiem apmeklētājiem vieta ir kā zelta maliņa mākonim. Pieskaroties plāksnei statujas labajā pusē, jāievēlas vēlēšanās, jo tā, kā runā, noteikti piepildīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!