Foto: DELFI

Uz Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora amatu pieteikušies vien divi kandidāti, informēja prokuratūrā.

Pieteikšanās ir noslēgusies un tagad kandidātus izvērtēs atestācijas komisija. Nekādi atsevišķi pārbaudījumi kandidātiem nav jāveic, taču pēc labākā kandidāta atzīšanas gala lēmums būs jāpieņem ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Likums paredz, ka par Ģenerālprokuratūras nodaļas virsprokuroru var iecelt personu, kurai ir ne mazāk kā desmit gadus ilgs darba stāžs prokurora amatā vai ne mazāk kā piecus gadus ilgs darba stāžs Augstākās tiesas tiesneša amatā.

Pretendentu vārdus prokuratūra patlaban neatklāj.

Tāpat prokuratūra aicina pieteikties personas, kurām interesē darbs rajona līmeņa prokuratūras prokurora amatā. Pretendenta pieteikums jāiesniedz līdz 4.martam .

Šī konkursa uzvarētājus prioritāri plānots novirzīt brīvajām amata vakancēm Daugavpils, Valkas, Madonas un Ludzas prokuratūrās.

Jau ziņots, ka 29. janvārī pensijā devās līdzšinējais Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers. No 30.janvāra, par virsprokurora amata pienākumu izpildītāju nozīmēts prokurors Māris Leja.

Adlers prokuratūrā strādāja kopš 1994. gada un minētās nodaļas virsprokurora amatā tika iecelts 2000. gadā.

Adlera vadītās nodaļas prokurori jau daudzus gadus uztur apsūdzību vai pagaidām veic uzraudzību Latvijā skaļākajās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un citu tiesībsargājošo iestāžu iepriekš izmeklētās korupcijas lietās.

Šīs nodaļas prokurori uztur apsūdzību vai veic uzraudzību, piemēram, Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un uzņēmēja Māra Martinsona lietā, tā dēvētajā uzņēmuma "Latvenergo" kukuļņemšanas pamata krimināllietā, tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā, būvniecības karteļa lietā, "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Jau ziņots, ka šogad 15. aprīlī amata pilnvaru termiņš beigsies arī ilggadējam Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokuroram Arvīdam Kalniņam. Kalniņš ir viena no tām trīs amatpersonām, kas aizvieto ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru tā prombūtnes laikā.

11. jūlijā pilnvaras izbeigsies pašreizējam ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un viņa vietā tiks meklēts jauns ģenerālprokurors.

Patlaban nav zināms, vai Kalniņš pretendēs uz vēl vienu amata pilnvaru termiņu.

Jāņa Bordāna (JKP) vadītā Tieslietu ministrija rosinājusi izmaiņas likumā, kas paredz, ka virsprokurors vienā un tajā pašā amatā nevarēs strādāt ilgāk par diviem termiņiem - desmit gadus pēc kārtas. Grozījumi iesniegti Saeimā, taču nav zināms, vai tā grozījumus paspēs izskatīt līdz pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!