Foto: LETA
Šobrīd veikalos ir pietiekams daudzums produktu, lai nodrošinātu cilvēkam nepieciešamo iztiku. Lielākā daļa veikalu, prognozējot situācijas attīstību un valdības rīcību, arī savlaicīgi piegādājuši palielinātus krājumus, portālu "Delfi" informēja Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

Asociācija norāda, ka, pakļaujoties daļējai panikai, šodien atsevišķas preces no veikalu plauktiem ir izpirktas, taču tukšie plaukti tiks piepildīti jau rīt, bet atsevišķām tālāko ārzemju izcelsmes preces varbūt ilgākā laika periodā.

"Visā Eiropā šobrīd ir palielināts pieprasījums pēc ilgtermiņa pārtikas un higiēnas precēm. Lielākoties tas saistīts ar preču krājumu izveidi mājās. Latvijā lielākā daļa pārtikas ir vietējās izcelsmes un šobrīd nav pamata bažām, ka mūsu valstī varētu apstāties pārtikas ražošana," norāda asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

LTA uzsver, ka satraukumam šajā ziņā nav pamata, jo, piemēram, pat Ķīnā ir atsākusies pārtikas (olbaltumvielu izcelsmes) ražošana. Līdz ar to LTA prognozē, ka tuvākajos mēnešos būs palielināts pieprasījums pēc iepirekšminētajām precēm un "buma" kritums varētu būt vasaras otrajā pusē.

"Tirdzniecībā ir mainījusies pārdošanas struktūra, un tā turpina mainīties. Palielinās attālināti veiktie pirkumi interneta veikalos, kā arī pieprasījums pēc ēdienu piegādes uz mājām. Vienlaikus tas izraisa alkohola pārdošanas kritumu, jo šobrīd mājās "ieslodzītie" nedrīkst sev pasūtīt ne alu, ne vīnu," pauž asociācijā.

LTA prognozē, ka tuvākajā laikā vislielākie zaudētāji būs modes industrijas un luksus preču tirgotāji, jo samazināsies gan piegādes, gan patēriņš.

Saistībā ar koronavīrusa izraisīto infekcijas slimību "Covid-19" LTA izplatījusi visiem saviem dalībniekiem un 100 lielākajiem tirgotājiem Slimību profilakses un kontroles centra un Pārtikas un veterinārā dienesta rekomendācijas tirdzniecības nozarei. Asociācija arī turpmāk sniegs norādes, kā rīkoties nozares uzņēmumiem un darbiniekiem. LTA arī aicina valdību savlaicīgi informēt nozares vadību par iespējamiem rīcības veidiem, lai tirgotāji laikus veikt papildus piegādes atbilstoši cilvēku iespējamai rīcībai ārkārtas situācijas izsludināšanas gadījumos.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien, 12. martā, sasauca Krīzes vadības padomes sēdi saistībā ar Pasaules veselības organizācijas paziņojumu, ka koronavīrusa un tā izraisītās slimības "Covid-19" izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus. Tāpat tika sasaukta arī valdības ārkārtas sēde, kurā nolemts saistībā vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināt ārkārtējo situāciju, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums tagad ir sasniedzis globālas pandēmijas līmeni, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"PVO nepārtraukti novērtē šo uzliesmojumu un mēs esam dziļi satraukti gan par satraucošajiem izplatības un smaguma līmeņiem, gan par satraucošajiem bezdarbības līmeņiem," paziņoja Gebreiesuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!