Foto: LETA
Situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid 19" varētu raksturot, kā apmierinošu. Ja mēs skatāmies, kā notiek citās valstīs, tad mums joprojām visi inficētie ir zināmi – atbraukuši no ārvalstīm vai viņu radinieki, pirmdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Latvijā netiek konstatēti nejauši smagas pneimonijas gadījumi un situācijas, kad nav skaidrs, kur cilvēks ir inficējies, viņš atzīmēja.

Pēc Dumpja teiktā, tuvākās dienas būs izšķirošas, jo Latvijā iebrauc milzīgs skaits nogurušu cilvēku, priecīgu, kuri atgriežas mājās, jo bija iestrēguši. Viņi droši vien gribēs doties pie ģimenēm, bet ir valstiski nozīmīgi saprast, ka šiem cilvēkiem nepieciešams pašizolēties uz 14 dienām – viņi nedrīkst iet uz darbu, nedrīkst tikties ar ģimenēm, sacīja Dumpis.

"Visbūtiskākais, lai šie vairāki simti, pat tūkstoši cilvēku paliktu mājās," uzsvēra Dumpis. Portālam "Delfi" viņš norādīja, ka nav zināms precīzs skaits, cik cilvēku Latvijā atgriezīsies. Iepriekš ir izskanējušas aplēses par 1500, bet tie noteikti neesot gala skaitļi, jo nav rēķināts, cik, piemēram, uz Latviju dosies ar savām mašīnām.

Tāpat nozīmīgi ir, kā tiks menedžēta šī lielā cilvēku plūsma, tieši šis brīdis ir ļoti svarīgs, jo viņi ielidos ar lidmašīnām, brauks ar mašīnām.

Nav iespējams katram cilvēkam izskriet līdzi, dot padomus, tāpēc un ārkārtīgi svarīga visas sabiedrības atbildība, atzīmēja infektologs.

Jau vēstīts, ka Dumpis jau iepriekš pauda uzskatu, ka valsts piemērotie ierobežojumi "Covid-19" izplatības apturēšanai strādās, ja valsts iedzīvotāji tos atbildīgi ievēros.

Viņš uzsvēra, ka ierobežojumi "Covid-19" izplatības mazināšanai un apturēšanai īpaši jāievēro ceļotājiem, jo viņi patlaban ir lielākie riski. "Tāpēc karantīna un pašizolācija šiem cilvēkiem ir jāuztver nopietni," sacīja speciālists.

Dumpis norādīja, ka laiks rādīs, cik efektīvi ir Latvijā ieviestie pasākumi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības ierobežošanai. Pēc Dumpja sacītā, Latvija epidemioloģisko situāciju ir apzinājusies krietni savlaicīgāk par citām pasaules valstīm, piemēram, Zviedriju un Angliju, kur situācija, viņaprāt, ir dramatiska.

"Mēs un citas Austrumeiropas valstis esam rīkojušies tik operatīvi pie salīdzinoši neliela inficēšanās incidenta skaita kā neviena pasaules valsts," izteicās Dumpis.

Jau ziņots, ka no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valsts amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc Ministru kabineta ārkārtas Krīzes vadības padomes kopsēdes, kurā sestdien, 14. martā, tika papildināts rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, iespējams noskatīties šeit:

Par valdības rīkojumā noteikto plašāk iespējams uzzināt šeit.

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!