Foto: Drive2.ru/users/roma-urraco/

Hersonas apgabalā, Ukrainā, atrasts gandrīz 30 gadus vecs "ZAZ-968M" automobilis praktiski bez nobraukuma un ar virsbūvi iekonservējošo smēri no rūpnīcas. 1992. gada zaporožeca odometra rādījums ir tikai 71 kilometrs.

Garāžā gandrīz 30 gadus nostāvējušo zaporožecu atradis "laika kapsulu" mednieks "Roma Urraco". Konkrētais automobilis ir invalīdiem pielāgotajā versijā "MD", kādu visbiežāk piešķīra Otrā pasaules kara veterāniem kā sociālo atbalstu. Zaporožjes rūpnīca izgatavoja četru veidu invalīdiem pielāgotās modifikācijas, šī paredzēta cilvēkiem ar kājas traumu.

"MD" modifikācijas "ZAZ-968M" vadība būtiski atšķiras no standarta modeļa. Automobilim ir tikai viens pedālis, kas paredzēts sajūgam. Savukārt bremzēm tiek izmantota speciāla svira centrālajā tunelī. Akseleratora pedāļa funkciju pilda svira pie stūresrata.

Šis zaporožecs aprīkots ar 1,2 litru četrcilindru motoru, kas 840 kilogramu smagajam spēkratam ļauj no vietas līdz 100 km/h paātrināties 32 sekundēs un maksimāli sasniegt 118 km/h.

"ZAZ 968M" debitēja 1979. gadā un ražošanā bija līdz pat 1994. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!