Maijā Dārzkopības institūtā Dobelē bagātīgi zied ne tikai augļukoki, bet arī Eiropas lielākā ceriņu kolekcija, kas pārsteidz ar šķirņu dažādību un savu reibinošo aromātu.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka Dārzkopības institūta ceriņu dārza kolekcijas pamatlicējs ir ievērojamais dārznieks un selekcionārs Pēteris Upītis (1896 – 1976), kas sirdī bija mākslinieks, interesējās par fotografēšanu, dzeju un mūziku. Ceriņu dārzs ir izveidots uz Pētera Upīša selekcionēto ceriņu šķirņu un hibrīdu bāzes, turklāt ievērojamā kolekcija ir papildināta arī ar citās valstīs izveidotām ceriņu šķirnēm.

Skaistais dārzs apmeklētājiem ir atvērts jau no 15. maija, bet pagaidām muzeja telpas interesentiem ir slēgtas.

Vaicāta, kādi šogad jaunumi ir ceriņu dārzā, Dārzkopības institūta pārstāve Lolita Ozoliņa pastāstīja, ka ceriņu dārzā viena no jaunākajām ceriņu šķirnēm ir baltais ceriņš 'August Bielenstein', kas tika atklāta 2019. gadā. Šī šķirne ir veltījums Dobeles vācu draudzes mācītājam, latviešu valodas, etnogrāfijas, folkloras un vēstures pētniekam Augustam Bīlenšteinam (1826-1907). Bīlenšteina darbības laikā ap Dobeles vācu mācītājmuižu zaļoja rūpīgi iekopts augļu un sakņu dārzs, muižas teritorijai piederēja arī pļavas un zemes, kas nodrošināja mācītāja ģimenes iztiku. Pateicoties Bīlenšteina plašajām zināšanām botānikā, mācītājmuižā tika izveidota bagātīga augu kolekcija, kurā bija atrodami gan reti augi, piemēram, zīdkoki, gan tajā laikā populāras ceriņu šķirnes.

Tāpat vēl Dārzkopības institūta veikaliņā, kur var iegādāties Dārzkopības institūta pārstrādes produktus, ir īpašs jaunums – trīs veidu vannas sāls ar ceriņu ziediem. Veikaliņā bez tā vēl var iegādāties vietējo saldējumu ar dažādām ogu un augļu garšām, dabīgos sīrupus un sulas, sukādes un citus labumus.

Dārzkopības institūts aicina apmeklētājus būt atbildīgiem un ievērot noteikumus dārzā, tajā skaitā arī 2 metru distanci. "Būsim atbildīgi – ceriņus baudīsim no droša attāluma, nepieskarsimies ziediem un tuvu nesmaržosim!" atgādina institūta pārstāve.

Dārzs, stādu tirdzniecība un institūta veikaliņš ir atvērts katru dienu no pulksten 9 līdz pulksten 21. Šeit vari izlasīt plašāk par biļešu cenām Dārzkopības institūta dārzā.

Lai skaistos ceriņus varētu aplūkot, neizejot no mājām, piedāvājam foto ieskatu ceriņu dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!