Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņos, kuri sāksies ar 1. jūniju, piedalīsies vairāki ilggadējie valstsvienības spēlētāji, Latvijas Basketbola savienības (LBS) raidījumā "Basketstudija 2+1" atzina nacionālo vīriešu izlašu koordinators Emīls Toms.

Sākot ar 1. jūniju, Latvijas basketbola izlases visas vasaras garumā trenēsies "Elektrum" Olimpiskajā sporta centrā. Nodarbības aizvadīs gan pieaugušo izlases, kurām tiks pieaicināti U-20 vecuma grupas basketbolisti, gan U-18, U-16, kā arī vēlāk U-15 un U-14 puišu un meiteņu izlases.

LBS uzrunājusi visu izlašu kandidātus, kuri atrodas Latvijā, bet līdz piektdienai tiek gaidīta spēlētāju atbilde par vēlmi piedalīties treniņu procesā. Spēlētājiem nepieciešamības gadījumā daloties grupās, atvērtie treniņi notiks divas reizes nedēļā – pirmdienās un trešdienās vīrieši un jaunieši, otrdienās un ceturtdienās sievietes un jaunietes. Pirmās nodarbības noritēs mierīgā gultnē, izlases treneriem uzzinot vairāk par katra spēlētāja veselību un šī brīža fizisko sagatavotību.

Uz pirmo vīriešu izlases treniņu gaidāmi astoņi līdz 12 spēlētāji, tomēr sagaidāms, ka arī citi basketbolisti atradīsies vēlāk vasaras gaitā, uzsver Toms.

"Provizoriski esam runājuši ar Žani Peineru, Ojāru Siliņu. Būs arī Jānis Bērziņš un Jānis Blūms. Vairāki spēlētāji atsaukušies un teikuši, ka treniņos ieradīsies," izteicās vīriešu izlašu koordinators.

Mazliet citāda situācija ir sieviešu izlasē, atklāja sieviešu izlašu koordinators Edijs Eglītis. Šobrīd Latvijā neatrodas vien Elīna Babkina, bet pārējās valstsvienības pārstāves, visticamāk, treniņos paviesosies.

Izlasei jūnija mēnesī bija plānots aizvadīt tradicionālo "Rozā lentītes" spēli, tikties ar Ķīnas un Ungārijas izlasēm, kā arī doties uz turnīru Japānā, kur valstsvienība sacenstos ar valstsvienībām, kuras gatavojas olimpiskajām spēlēm. Covid-19 radītās korekcijas gan mudinājušas jau sākt darbu ar domu par 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru. Latvijas izlasei novembrī plānota viesošanās pie Vācijas un Horvātijas basketbolistēm.

"Meitenes bijušas uzcītīgas, šo laiku pavadījušas individuāli trenējoties. Mēs gribam komandu saliedēt, lai meitenes kvalitatīvi sagatavotos sezonai. Izlasei ir jauns treneris [Mārtiņš Gulbis]. Gribam, lai meitenes ar viņu vairāk aprod," skaidroja Eglītis.

Augustā gaidāma Baltijas kausa izcīņa U-16, U-15 un U-14 vecuma grupu puišu un meiteņu izlasēm. Savukārt attiecībā par iespējamām pieaugošo izlašu spēlēm skaidrības vēl nav.

"Domāju nav spēlētāju, kuri negrib pēc kāda laika uzspēlēt basketbolu un sajust spēles garšu," teica Toms. "Neizslēdzu iespēju, ka varbūt laika gaitā kādi plāni var izkristalizēties. Šobrīd nevaru konkrēti atbildēt."

Nekonkrēti izteicās arī Eglītis, kurš gan atzina, ka augustā pieļaujama "interesantu lietu" norise.

"Trīs Baltijas valstis diezgan neatlaidīgi cenšas strādāt kopā. Kas zina? Varbūt kādas interesantas lietas augustā notiks. Prieks, ka lietuvieši ļoti aktīvi iesaistās. Līdz ar to mums notiks Baltijas kausi. Domāju, varētu vēl varbūt būt interesantas lietas," atzina Eglītis.

Darbu ar katru no izlasēm veiks tās līdzšinējais treneru štābs. Pieaugušo izlašu treniņus uzraduzīs Roberts Štelmahers un Mārtiņš Gulbis, bet U-18 un U-16 izlašu nodarbības vadīs galvenie treneri Guntis Endzels (U-18 puiši), Matīss Rožlapa (U-18 meitenes), Agris Galvanovskis (U-16 puiši) un Aigars Nerips (U-16 meitenes).

Pilnu interviju ar Ediju Eglīti un Emīlu Tomu var noklausīties LBS mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!