Kādreiz priecējusi ar savu varenību, tagad tikai drupas atgādina par kādreizējo spozmi. Šajā reizē rubrikā "Zudusī godība" aplūkosim Asares muižas teritoriju, kas atrodas Aknīstes novadā.

Kā jau iepriekš "Tūrisma Gidam" pastāstīja novada tūrisma speciālisti, ierašanās bijušajā Asares muižas teritorijā ir ceļošana laikā – te vienkopus skatienā ir ietveramas daudzas muižas laika ēkas: baznīca, kungu mājas (pils) drupas ar pazemes ejām, dārznieka dzīvojamā māja, pārvaldnieka dzīvojamā māja. Pati Asares muižas pils celta 1749. gadā, bet nodegusi 1927. gadā, kad tajā bijusi izvietota lauksaimniecības skola.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektā "Zudusī Latvija" teikts tā: "Ap 1840. gadu muižai piebūvēja divus sānu rizalītus ar kāpienveida zelmiņiem. Ēkas dienvidu gals bijis sadalīts divos korpusos. Vienā no tiem bijis ziemas dārzs ar stikla jumtu, augušas palmas, turētas zelta zivtiņas. Zem pils bija plaši velvēti pagrabi, no kuriem iziet vairākas pazemes ejas."

Asares muižas romantiskā stila dendroloģiskais ainavu parks veidots 18. gadsimtā, bet papildināts 19. gadsimta otrajā pusē. Muižas parka teritoriju ieskauj laukakmeņu mūris. Iespaidu papildina dižkoki un koku sugu dažādība – Sibīrijas baltegles, Eiropas lapegles, duglāzijas, Švedera kļavas, baltalkšņu šķeltlapu formas, košumkrūmi, lakstaugi. Mūsdienās Asares muižas parkā ir izveidota Veselības taka, kurā aplūkot Saules, Ēnas un Vecmāmiņas dobes.

Iespaidīgus kadrus no šis vietas izdevies iemūžināt fotogrāfam Mārim Stiprajam, kurš ar savu veikumu padalījās arī ar "Tūrisma Gida" lasītājiem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!