Foto: EPA/Scanpix/LETA
Svētdien, 31. maijā, savās mājās Ņujorkā miris leģendārais mākslinieks. Kristo (Christo Vladimirov Javacheff, 1935–2020), vēstīts viņa oficiālajā "Facebook" kontā.

Mākslinieks mūžībā devies 84 gadu vecumā, nerealizējis savu jaunāko projektu – Triumfa arkas ietīšanu Parīzē. Tas tika atlikts Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ.

Visu radošo mūžu Kristo darbojās tandēmā ar savu sievu Žannu Klodu. Abu ambicozākais un slavenākais projekts bija dažādu slavenu ēku un objektu ietīšana audumā. Žanna Kloda nomira 2009. gadā. Plānotā Triumfa arkas ietīšana bija pirmais ietīšanas darbs, ko Kristo plānoja realizēt kopš sievas nāves.

Kristo un Žanna Kloda ir viens no saderīgākajiem un spilgtākajiem pāriem 20. gadsimta mākslā. Abi dzimuši vienā dienā – 1935. gada 13. jūnijā. Taču liktenīgā satikšanās notika 1958. gadā, kad Kristo tikko bija pārcēlies uz Francijas galvaspilsētu. Abi dzīvoja un strādāja Parīzē līdz 1964. gadam, kad izlēma pārcelties uz Ņujorku.

"Kristo dzīvoja savu dzīvi ar pilnu jaudu, ne tikai sapņoja par šķietami neiespējamo, bet arī to realizēja. Kristo un Žannas Klodas vienoja skatītājus visā pasaulē, viņu darbi dzīvo mūsu sirdīs un atmiņās," teikts paziņojumā Kristo "Facebook" profilā.

Paziņojumā uzsvērts, ka abi mākslinieki vienmēr uzskatījuši, ka viņu mākslas darbiem ir jāturpinās arī pēc viņu nāves, tāpēc plānotais darbs "'L'Arc de Triomphe, Wrapped" – audumā ietītā Triumfa arka Parīzē – tiks realizēts, kā šobrīd plānots – no 2021. gada 18. septembra līdz 3. oktobrim.

Kristo piedzima 1935. gada 13. jūnijā Gabrovā, Bulgārijā. 1957. gadā viņš pārcēlās uz Prāgu, vēlāk uz Vīni, tad Ženēvu. 1958. gadā Kristo ieradās Parīzē, kur satika

Žannu Klodu – savu nākamo sievu, mūzu un mākslas sabiedroto. Kopš 1964. gada abi dzīvoja un strādāja Ņujorkā. Žanna Kloda mūžībā devās 2009. gada 18. novembrī.

Abi mākslinieki savos darbos jauca tradicionālās robežas starp glezniecību, tēlniecību un arhitektūru, bet visslavenākie viņu darbi ir lielu, monumentālu objektu ietīšana. Kristo un Žanna Kloda jau kopš 60. gadiem "iepakojuši" gan Bernes kunsthalli, 2,4 kilometrus garu okeāna piekrasti Sidnejā, Berlīnes Reihstāgu, Jauno tiltu (Pont Neuf) Parīzē un citus objektus.

Iepriekš bija plānots, ka Parīzes Triumfa arkas ietīšana notiks šogad, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ projekts tika vairākkārtīgi pārcelts, līdz beidzot tika nolemts to realizēt nākamgad. Taču jau šī gada vasarā Pompidū centrā Parīzē tiks atklāta retrospektīva izstāde, kas būs veltīta Kristo un Žannas Klodas Parīzes periodam.

Kā kādā 1958. gada vēstulē bija rakstījis Kristo: "Skaistums, zinātne un māksla vienmēr triumfēs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!