Foto: Shutterstock
Kurš gan nav dzirdējis stāstus par vīramātēm–vellamātēm vai ļaunajām sievasmātēm, kuras pie katras izdevības vēlas iesaistīties savu pieaugušo bērnu dzīvēs. Nevar noliegt – kad precies ar mīļoto cilvēku, reizē arī appreci visu viņa ģimeni. Taču pagale nedeg viena – labu attiecību priekšnoteikums ir abu pušu vēlme un centieni uzturēt veselīgu komunikāciju.

Jebkurās nopietnās attiecībās pienāk brīdis, kad ir laiks iepazīties ar partnera ģimeni. Tad nu ar visu sirdi jācer, ka mīļotā vecāki būs jauki un saprotoši cilvēki. Taču ne vienmēr varam dabūt to, ko vēlamies. Ja tev nepatīk sava partnera ģimene, situācija ir jārisina delikāti. Pretējā gadījumā tas var izveidot plaisu tavās un mīļotā cilvēka attiecībās.

Kāzas ir liels notikums ne tikai tev un tavam mīļotajam cilvēkam, bet arī jūsu abu ģimenēm un vecākiem. Ar jauno statusu un noteikumiem jāaprod arī viņiem. "Dēlu mātes ir pieradušas būt vissvarīgākās sievietes viņu dzīvēs, tas mainās, kad bērni apprecas," teic Lī Bergs Marčesani, sertificēts laulību un ģimenes terapeits. "Kad dēls apprecas, attiecības tiek definētas no jauna. Notiek maiņa, kurai visiem – dēliem, viņu laulātajām, kā arī vīramātēm – ir vajadzīgs laiks, lai pielāgotos."

Lai arī ko tu domātu par sava partnera ģimeni, atceries, ka viņi patiesi mīl tavu sirdsāķīti un, visticamāk, ir bijuši līdzās kopš paša sākuma, tieši tāpēc ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai izvairītos no konfliktiem un spriedzes. Protams, tas nenozīmē, ka jāļauj sev kāpt uz galvas un jāpieņem, un jāizliekas, ka viss ir kārtībā, pat ja tā nav. Vienlaikus jāsaprot, ka attiecības ar partnera ģimeni var ietekmēt arī pašas attiecības starp tevi un mīļoto, raksta "Elite Daily".

Šī iemesla dēļ esam apkopojuši ieteikumus no "Psychology Today", "Family Education" un "My Domaine", kā sadzīvot ar partnera ģimeni.

1. Pats svarīgākais – nevaino savu partneri par viņa vecāku izturēšanos. Mīļotais cilvēks, visticamāk, jau apzinās savu tuvinieku trūkumus. Nav iemesla radīt vēl lielāku kaunu, apmulsumu vai pazemojumu.

2. Ja esi sarūgtināts par laulātā drauga vecāku uzvedību, mēģini nesaasināt situāciju. Kļūstot pārmērīgi emocionāls, nekādi nepalīdzēsi situācijas uzlabošanai. Ja reiz vārdi ir izteikti, tos vairs nevar paņemt atpakaļ. Mums visiem ir tendence ik pa laikam sagādāt vilšanos kādam citam, tāpēc nevajadzētu būt pārsteigtam, ja arī partnera vecāki nav tieši tādi, kā iedomājies.

3. Negaidi pārāk daudz. Vienmēr atceries, ka tie nav tavi vecāki, viņi var izturēties atšķirīgi. Samazinot gaidas, ir mazāka iespēja piedzīvot vilšanos vai nepatīkamas emocijas.

4. Iespējams, ir vērts laulātā drauga vecākiem piešķirt kādu uzdevumu vai lomu. Mēs visi vēlamies būt vajadzīgi. Bet par to, protams, ir jāvienojas abpusēji. Varbūt partnera vecāki ar prieku uzņemtos mazbērnu vai mājas pieskatīšanu ceļojumu laikā. Varbūt viņi gribētu iesaistīties ģimenes pasākumu veidošanā. Tas ir vairākkārt pierādīts, ka cilvēki jebkurā vecumā ir laimīgāki, ja jūtas vajadzīgi un tiek novērtēti.

5. Apsver, cik daudz laika pavadīt kopā, ir vērtīgi. Mēģini atrast zelta vidusceļu. Vesela nedēļa var būt par daudz, taču kopā pavadītas brīvdienas – tieši laikā. Katrai ģimenei tas var atšķirties. Atrodi īsto variantu sev!

6. Centies konfliktus risināt pēc iespējas mierīgāk un pieklājīgāk. Atceries – tavi bērni (ja tādi ir) tevi vēro un no tevis mācās. Ja vecvecāki uzvedas nejauki, tev nevajadzētu reaģēt līdzīgi. Nosaki robežas tam, ko esi gatavs pieciest un tolerēt, bet esi saudzīgs. Ir svarīgi vienmēr izturēties laipni. Laulātā drauga vecāki, iespējams, sekos tavam piemēram.

7. Vairumam cilvēku lielākoties ir labi nodomi. Tieši tāpēc ir tik svarīgi komunicēt, nevis izdarīt pieņēmumus par partnera vecāku rīcības motīviem. Sapratne un saziņa ir nenovērtējamas, turklāt tās var ievērojami mazināt konfliktu un pārpratumu iespējamību.

8. Ja būsi atvērts attiecībām ar laulātā drauga vecākiem, iespējams, atklāsi, cik vērtīgas patiesībā ir šādas attiecības. Arī jūsu bērniem (protams, ja bērni ir) var būt daudz ieguvumu no tā, ka viņu dzīvēs ir vēl vairāk pieaugušo, kuri par viņiem rūpējas.

9. Izrādi interesi par aktivitātēm, kas mīļotā vecākiem ir tuvas sirdij. Tas viņiem liks justies pieņemtiem un mīlētiem. Un, ja tā nenotiek, tad vismaz zināsi, ka esi centies. Gandrīz visiem cilvēkiem patīk runāt par lietām, kas viņus iedvesmo. Mēs visi zinām, cik patīkami ir, kad kāds tevi uzklausa!

10. Pacenties noorganizēt kādu kopīgu aktivitāti, kura ir izklaidējoša un jautra visiem. Skaidrs, ka kopā pavadīts laiks satuvina. Iespējams, atklāsi jaunas šķautnes ne tikai partnera vecākos, bet arī sevī.

11. Komunicē bez starpniekiem. Cik viens iespējams, izvairies no saziņas caur trešo personu. Neprasi dzīvesbiedram runāt ar saviem vecākiem par to, kā viņi tevi sāpinājuši. Runā tieši. Ja kaut kas tevi traucē, centies problēmu risināt pēc iespējas ātrāk. Var izrādīties, ka tas ir vien pārpratums.

12. Šekspīrs reiz teicis, ko tādu, kas joprojām, simtiem gadu vēlāk, ir aktuāli – nemēģini pārtaisīt sevi par to, kas neesi. Varbūt partnera vecākiem ir vīzija par to, kādai vajadzētu būt viņu bērna otrajai pusītei, taču tā ir tikai viņu darīšana. Tev nav jāpiepilda šīs gaidas un jājūtas vainīgam!

13. Uzvedies kā pieaugušais. Taviem vecākiem tevi ir jāmīl – tas ir gluži kā līgumā. Taču ir jāpieņem, ka partnera vecākiem šāda pienākuma nav. Nesalīdzini viņus ar saviem tuviniekiem, nedomā par to, kuri ir "labāki" vai "sliktāki". Pieņem citādo. Svarīgi ir mēģināt ieraudzīt situāciju arī no otras puses skatpunkta.

14. Neesi negatīvs. Bieži vien mūsu attiecības ar partnera vecākiem ietekmē arī citu viedokļi. Dažās ģimenēs sūdzēšanās par laulātā drauga vecākiem ir gluži kā sports. Bet mēģini izrādīt cieņu pret mīļotā cilvēka vecākiem arī tad, ja viņi nav klāt. Izvairies no kārdinājuma iesaistīties negatīvās sarunās. Meklē pozitīvos aspektus viņu uzvedībā, pieredzē un attieksmē. Koncentrēšanās uz labo palīdzēs uzlabot attiecību kvalitāti.

15. Uzklausi padomus, bet neļauj iejaukties visos lēmumos. Daļēji savas lielās dzīves pieredzes dēļ partnera vecāki mēdz sniegt padomus bērnu audzināšanā, laulības dzīvē, karjerā un pat mājas labiekārtošanā. Labus ieteikumus parasti novērtē. Taču jaunus vecākus tas nereti var aizskart un tādējādi – radīt spriedzi. Ja padomi ir nevietā, vari pateikties viņiem par palīdzību, bet norādīt, ka jūsu ģimenei ir jādara tas, kas, jūsuprāt, ir pareizi konkrētajā situācijā. Neļauj laulātā drauga vecākiem kļūt par šķērsli attiecībās. Jūsu ģimenei ir jābūt pirmajā vietā, bet mēģini saglabāt cieņu un pieklājību arī neērtos brīžos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!