Foto: Shutterstock

Puķu tabakas (Nicotiana alata) dārzā viennozīmīgi var pieskaitīt pie smaržīgākajiem augiem. Tās ne tikai lieliski izskatās dobēs kopā ar citiem augiem, bet arī visu dārzu ieskaus reibinošā aromātā.

"Tavs Dārzs" padomos par puķu tabakas audzēšanu dalās SIA "Rīgas meži" daļas "Rīgas dārzi un parki" Pārdaugavas iecirkņa vadītāja Dace Bruģe.

Kā stāsta speciāliste, puķu tabaka ir viengadīgs, 60 līdz 150 centimetrus augsts lakstaugs, kurš ir tabakas ģints pārstāvis, turklāt tā lapas satur nikotīnu. Augs ir ļoti aromātisks. Ar ziediem priecē no jūlija līdz pat septembrim. "Puķu tabaka ar savu lielo, cēlo stāvu, lielajām lapām un smaržīgajiem ziediem greznos jebkuru sabiedrisko apstādījumu vai privāta dārza puķu dobi, savukārt baltā ziedu krāsa dod plašas iespējas kombinēt puķu kompozīcijas," uzsver speciāliste.

Foto: Shutterstock

Kad sēj puķu tabaku? Segtās platībās puķu tabaku sēj februārī un martā, bet atklātā laukā – aprīlī un maijā. Puķu tabaka dīgst 8 līdz 12 dienas. To ārā drīkst izstādīt tikai pēc salnām, jo augi pavasarī ir jutīgi pret aukstumu.

Piemērotākā vietas izvēle. "Rīgas dārzi un parki" speciāliste stāsta, ka puķu tabakai patiks saulainas vai viegli noēnotās vietas, kā arī trūdvielām bagāta augsne, jo augam nepieciešams daudz mēslojuma.

Kā par puķu tabaku rūpēties pēc iestādīšanas. Bruģe iesaka no pavasara līdz Jāņiem puķu tabaku mēslot vismaz divas reizes. Šo augu mēslo ar pārsvarā slāpekli saturošiem kompleksiem minerālmēsliem, vienlaicīgi nodrošinot laistīšanu atbilstoši laika apstākļiem. Savukārt vasaras otrā pusē, kad augs sasniedzis savu pilno augumu, speciāliste teic, ka ir jānodrošina vien bagātīga ziedēšanas turpināšanās. Kā to izdarīt? Mēslojot puķu tabaku ar ūdenī šķīstošiem ziedēšanu veicinošiem minerālmēsliem. Mēslošana jāveic reizi nedēļā.

Tāpat Bruģe iesaka galveno zieda vārpu pēc noziedēšanas nogriezt, lai augs veidotu bagātīgu ziedēšanu uz sānu dzinumiem līdz pat rudens salnām! "Lai labi aug!" novēl speciāliste.

Lūk, cik skaisti puķu tabaka izskatās dobēs gan kombinācijās ar citiem augiem, gan viena pati:

View this post on Instagram

A post shared by Josie Lewis (@perchhillgarden) on Jul 22, 2019 at 1:31pm PDT
View this post on Instagram

A post shared by Carmen Silva (@carmen_silva_me) on Jul 6, 2019 at 3:58pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Helena Breivald (@husetpasnedden) on Mar 14, 2019 at 1:16pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by redtilestudio (@redtilestudio) on Apr 14, 2020 at 7:11am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Petal To The Mettle (@petalmettle) on Nov 14, 2019 at 1:22pm PST

View this post on Instagram

A post shared by ERIN 🌿 The Impatient Gardener (@impatientgardener) on Sep 4, 2019 at 8:37am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!