Foto: Shutterstock
Vilkābeles jeb krustābeles ir vasarzaļi rožu (Rosacea) dzimtas krūmi vai koki ar labi attīstītiem ērkšķiem. Ziemeļu puslodē ir 300-400 vilkābeļu sugu.

Latvijā vilkābeles savvaļā sastopamas samērā reti. Tās aug mežmalās, krūmājos, upju un strautu krastos, pakalnos kaļķainā augsnē.

Šī auga labvēlīgā ietekme ir zināma jau Senajā Grieķijā- stiprās koksnes un dzeloņu dēļ vilkābeli sauca par stipro un spēcīgo koku – grieķu valodā "krataigos" nozīmē spēks. Tiek uzskatīts, ka vilkābele kliedē garlaicību un skumjas. Pie mājas iestādīta vilkābele pasargā no zibens un pērkona.

Paskatīsimies uz vilkābeli no medicīnas un farmakoloģijas viedokļa. Medicīnā šo augu izmanto salīdzinoši nesen (kopš 19. gadsimta beigām), taču tas ir iekarojis stabilu vietu veselības uzlabošanā, īpaši sirds un asinsvadu veselībai. Vilkābelei piemīt sirdsdarbību un asinsvadu veselību sekmējoša, asinsvadus paplašinoša un antioksidējoša iedarbība. Vilkābeles sastāva izpēte turpinās arī mūsdienās.

Foto: Shutterstock

Vilkābeles ziedi, lapas, augļi satur flavonoīdus (kvercetīns, viteksīns, rutīns, hiperozīds, karotīns) – spēcīgi antioksidanti, kas mazina brīvo radikāļu iedarbību, piemīt pretiekaisuma iedarbība un darbojas kā dabīgie statīni. Karotīns veido pigmentu, kā arī, izmantojot speciālu enzīmu, pārvēršas par retinolu jeb A vitamīnu. A vitamīns ir spēcīgs antioksidants.

Vilkābele satur organiskās skābes – triterpinskābes un fenolu karbonskābes. Organiskām skābēm ir pretiekaisuma iedarbība, tās aktīvi piedalās arī barības vielu pārstrādes procesos. Minerālvielas – kāliju, magniju, kalciju, fosforu, dzelzi u.c. B grupas vitamīnus, C vitamīnu – antioksidantu, polifenolus – spēcīgus antioksidantus. Pektīnvielas, šķiedrvielas, sorbītu, miecvielas, un citas bioloģiski aktīvas vielas.

Vilkābele ir pietiekami plaši pētīta dzīvnieku un cilvēku klīniskos pētījumos un tai ir labi zināms iedarbības mehānisms. Šis augs labvēlīgi ietekmē organisma šūnas, īpaši sirds un asinsvadus. Vilkābelei ir antioksidatīvā iedarbība – mazina lipīdu peroksidāciju mitohondrijos, nomāc enzīmus, kas piedalās oksidēšanās procesos, un uzlabo skābekļa piegādi šūnām. Mitohondriji ir šūnu enerģijas laboratorija. Runājot vienkāršā valodā, vilkābele mazina organisma šūnu saskābšanu, ražo jaunu enerģiju. Pretiekaisuma efekts – mazina iekaisuma mediatorus: citokīnus, leikotriēnus. Iekaisuma attīstība ir novecošanās pamatā.

Vilkābelei piemīt endotēlija protektīvais jeb asinsvadu iekšējā slāņa aizsargājošs efekts: mazina endotelīnu un endotēlija tūskas attīstību, mazina endotēlija caurlaidību. Palīdz mazināt endotēlija novecošanos. Šo procesu svarīgi kontrolēt aterosklerozes attīstības aizkavēšanā.

Mazāk zināms fakts: augam piemīt arī lipīdus mazinošais efekts – tas mazina sliktā holesterīna izstrādi. Varam teikt, ka vilkābele ir kā dabīgais statīns, bet, protams, jāsaprot, ka nevar salīdzināt ar zāļu iedarbību. Otrs mehānisms holesterīna mazināšanā, kas piemīt vilkābelei, – tā sekmē lipīdu izvadi ar žulti. Mazina triglicerīdu veidošanos un uzkrāšanos.

Ir pētījums, kurš parāda, ka vilkābele par 23% samazina kopējo holesterīnu un par 22% samazina triglicerīdus.

Vilkābele mazina tromboksāna aktivitāti: neļauj sabiezēt asinīm. Tātad vilkābele ir tiešām vērtīgs ārstniecības augs sirds asinsvadu veselībai.

Atgādināsim, ka holesterīna mazināšanā ir būtiski mainīt dzīvesveidu: vairāk kustēties, koriģēt ēdienkarti. Rosinām konsultēties ar savu ārstu, bet vilkābeles tēju droši varat iekļaut savā uzturā jau šobrīd.

Grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām vilkābeli nerekomendē vai tikai konsultējoties ar savu ārstu.

Vilkābeles zied maijā un jūnijā, to ziedus ievāc augu ziedēšanas sākumā. Tie jāpārstrādā svaigi vai jāžāvē parastos apstākļos vai jākaltē ar labu ventilāciju līdz 40°C temperatūrā. Droga derīga divus gadus.

Foto: Shutterstock

Kā āŗstniecības augu izmanto galvenokārt vēdekļlapu vilkābeli (Crataegus rhipidorhylla syn.C.curvisepala), divirbuļu vilkābeli (C.laevigata), Kurzemes vilkābeli (C.x curonica), vienirbuļa vilkābeli (C. monogyna) un Austrumbaltijas vilkābeli (C.orientobaltica).

Šobrīd zied vilkābeles – vāciet ziedus un lapas, gatavojiet tēju un gāziet kalnus!

Avoti:

  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-crataegus-spp-folium-cum-flore_en.pdf
  • Helēna Rubine, Vija Eniņa " Ārstniecības augi. Ieteikumi ārstniecības augu vākšanā un lietošanā", apgāds Zvaigzne ABC, 2004.g.
  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-crataegus-spp-folium-cum-flore_en.pdf
  • Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 149363. Published online 2013 Dec 29. doi: 10.1155/2013/149363 PMCID: PMC3891531
  • The inhibition activity of chemical constituents in hawthorn fruit and their synergistic action to HMG-CoA reductase. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 Sep;35(18):2428-31.
  • The inhibition activity of chemical constituents in hawthorn fruit and their synergistic action to HMG-CoA reductase. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 Sep;35(18):2428-31.
  • Hawthorn Helps the Liver Clear LDL Cholesterol Atherosclerosis. Rajendran S, Deepalakshmi PD, Parasakthy K, Devaraj H, Devaraj SN.
  • Hawthorn Reduces Cholesterol and Triglycerides J Nutr. Zhang Z, Ho WK, Huang Y, James AE, Lam LW, Chen ZY

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!