Foto: Shutterstock

Centralizēto eksāmenu (CE) rezultātu gaidīšana rada spriedzi ne vien vidusskolas absolventos, bet arī viņu vecākos. Gaidot priecīgas vai nedaudz bēdīgākas ziņas, nereti rodas pārpratumi. Tā, piemēram, kāda mamma portālam "Cālis" pauda sašutumu, izlasot Valsts izglītības satura centra (VISC) mājaslapā ievietoto vēstījumu par 2029./2020. mācību gada valsts pārbaudījumiem, kur cita starpā bija minēts, ka par izziņas saņemšanu par to, ka nokārtoti CE, ir jāmaksā valsts nodeva.

Mamma pauda neizpratni, ka izziņas saņemšana ir maksas pakalpojums. Viņa šo mājaslapu bija apmeklējusi, cerot iegūt informāciju, kad gaidāmi CE rezultāti. Pamatizglītības un vidējās izglītības iegūšana Latvijā ir bez maksas, un tā tas arī ir, jo mamma ir pārpratusi, par ko tiek iekasēta nodeva.

Kā skaidro VISC Administratīvā un projektu pārraudzības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Bērziņa, izziņas nav viens un tas pats, kas sertifikāti. Izziņas ik gadu tiek izsniegtas tiem skolēniem, kuriem ir nepieciešams apliecinājums par sekmīgu eksāmenu nokārtošanu, lai iestātos ārvalstu augstskolās un universitātēs, kurās uzņemšanas termiņi ir atšķirīgi no mūsu sertifikātu izsniegšanas termiņiem. Izziņa ir kā apliecinājums, ka skolēns ir nokārtojis centralizētos eksāmenus. Tajos netiek atspoguļots eksāmenu rezultāts, vien apliecinājums, ka eksāmens ir sekmīgi nokārtots.

Ik gadu šādu pakalpojumu izmanto ap 100 skolēnu. Latvijā šādas izziņas nav nepieciešamas, jo mācību iestādes ņem vērā sertifikātu izsniegšanas datumu, kas, ņemot vērā ārkārtējo situāciju un mainītos eksāmenu kārtošanas laikus, šajā mācību gadā ir 24. jūlijs tiem skolēniem, kuri eksāmenus ir kārtojuši pamattermiņā.

VISC uzdevums ir izsniegt sertifikātus. Izziņas ir papildu pakalpojums, kurš tiek prasīts, lai uzrādītu, iestājoties ārvalstu augstākās izglītības iestādēs. Samaksa par izziņas izsniegšanu ir noteikta ar Ministru kabineta lēmumu. Lūk, te atradīsi Valsts izglītības satura centra maksas pakalpojumu cenrādi!

Skolēni pēc centralizēto eksāmenu kārtošanas var saņemt izziņu par to, vai attiecīgie eksāmeni ir sekmīgi nokārtoti. Izziņas tiks izsniegtas no 10. jūlija saskaņā ar maksas pakalpojumu cenrādi – 2,85 eiro. Tāpat VISC nodrošina pamatizglītības sertifikātu un vispārējās vidējās izglītības sertifikātu dublikātu izsniegšanu saskaņā ar maksas pakalpojumu cenrādi – uz vietas 3,56 eiro par katru sertifikāta dublikātu, ja pa pastu – 4,98 eiro (par katru sertifikāta dublikātu). Ja ir nepieciešamība kādā ārvalstu augstskolā iesniegt tulkotu VISC sertifikātu, tulkojums jāveic un jāapstiprina notariāli. VISC izsniegtos sertifikātus svešvalodās netulko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!