Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijā jau vairākas nedēļas notiek protesta akcijas pirms 9. augustā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. To laikā par pēdējo Eiropas diktatoru dēvētais Aleksandrs Lukašenko kritis jaunākās paaudzes nežēlastībā – valstī karstākā interneta meme šobrīd ir "Saša 3%", kas iesmej par vadoņa popularitāti. Prezidents gan pretī liek 26 gadus ilgu varas konsolidāciju, kas ļauj brutāli izgaiņāt, iespējams, jebkuru protestētāju pūli.

Kopš 1995. gada nevienas Baltkrievijā rīkotās vēlēšanas nav notikušas brīvi un godīgi, novērojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO). Notiekošais Latvijas kaimiņvalstī liek domāt, ka arī šis gads nebūs izņēmums. Taču, kā sarunā ar "Delfi" norāda pieredzējusī baltkrievu brīvžurnāliste Hanna Ļubakova, kura iepriekš pētījusi korupciju un naudas atmazgāšanu Baltkrievijā, ar Lukašenko režīmu neapmierināto pilsoņu pretestība ir atšķirīga no iepriekš pieredzētā un gala rezultātu šobrīd droši prognozēt vēl nevar.

3% un tarakāni

Vairāki Baltkrievijas interneta portāli lasītājiem piedāvāja aptauju, jautājot, par kuru kandidātu vēlēšanās tie balsotu. Mediji nebija rēķinājušies ar gaidāmo cilvēku atsaucību – "tut.by" veidotajā aptaujā piedalījās ap 70 tūkstošiem (Lukašenko atbalstīja 6%), "Onliner" piedalījās ap 55 tūkstošiem lasītāju (Lukašenko atbalstīja 3%), bet "Naša Ņivā" – 16 tūkstoši (Lukašenko atbalsts – arī 3%). Protams, šāda veida aptaujas nav socioloģiski reprezentatīvas, bet ar tām pietika, lai piešķiltu uguni sociālajiem tīkliem. Tie deg vēl vairāk, jo valsts uz šiem datiem reaģēja, atgādinot, ka jebkāda veida politiskām aptaujām nepieciešama speciāla akreditācija.

Jāpiebilst, ka nav citu uzticamu socioloģisko datu, kas parādītu Lukašenko un viņa oponentu reālos atbalsta rādītājus. Viens no pēdējiem pieejamiem datu avotiem ir domnīcas IISEPS veikums 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!