Foto: Privātais arhīvs
Pēdējās dienās saule visus ir kārtīgi lutinājusi, un augi arī nav izņēmums. Nedēļas nogalē ar pilnziedu priecējusi neparastā Ķīnas kardiokrīnija, kura uzziedējusi pēc astoņu gadu pūlēm.

Kādā Teikas dārzā šogad uzziedējis rets augs – Ķīnas kardiokrīnija (Cardyocrinum cathayanum). Lielie trompetveida ziedi ir līdzīgi krāšņākajām liliju sugām, bet augs ir savdabīgs, pateicoties savām lielajām sirdsveida lapām. Neparastais milzenis, kuru audzē no sēklām, uzzied tikai pēc 6-10 gadiem, turklāt pēc noziedēšanas iet bojā.

Šī suga savvaļā ir izplatīta Ķīnas austrumos, visbiežāk Hubei provincē ar subtropisko klimatu. Ķīnas kardiokrīniju Latvijā līdz šim mēģinājuši audzēt tikai daži entuziasti. Ziedoša auga izaudzēšana prasa lielu pacietību un rūpes daudzu gadu garumā. Kā atklāj Nacionālā Botāniskā dārza pārstāvis Arnis Seisums, Teikā uzziedējušā Ķīnas kardiokrīnija, šķiet, ir viskrāšņākais eksemplārs, arī citviet pasaulē tā ir reti audzēta.

Augs patiesi ir skaists un vizuāli unikāls neparastā milzu lapojuma un liliju zieda formas kombinācijas dēļ. Zieda krāsojums arīdzan ir īpašs – zaļgani krēmbalts ar spilgtām purpurbrūnām joslām. Tā spēcīgā, saldā smarža ir izteiktāka vēlu vakarā un naktī, turklāt atgādina trompetlilijas. "Jācer, ka līdz nākamajai ziedēšanai, audzējot no sēklām, nebūs jāgaida desmit gadu," teic Seisums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!