Foto: Shutterstock
Pēc mājās pavadītā pavasara atnākusi skaista un saulaina vasara. Līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu atkal domājam par kopīgiem svētkiem, atpūtu pie dabas, grilēšanu un ugunskuriem. Taču jāatceras – bērni ir jāsargā no apdegumiem! Kā droši izbaudīt vakarus pie ugunskura un ko darīt, ja mazais tomēr apdedzinājies, stāsta "Rimi Bērniem" eksperte – pediatre Sanita Mitenberga.

"Ja vasarā, skrienot un dauzoties, bērns nobrāž celi, tas ir sāpīgi un nepatīkami, bet drīz vien brūce sadzīst un atmiņas par kritienu pagaist. Toties apdegums vai applaucējums ir trauma, kuru diemžēl var nākties atcerēties visu mūžu, tāpēc lielāka piesardzība nāks tikai par labu. Ikviens noteikti zina, kāda kņada valda pasākumos brīvā dabā, tāpēc izsekot pilnīgi visam, ko šajā laikā dara bērni, kļūst par sarežģītu, taču ļoti svarīgu uzdevumu. Piedaloties publiskos pasākumos, nedrīkst aizmirst arī par to, ka vīruss aizvien ir tepat, ierobežojumi vēl ir spēkā un piesardzības pasākumus nav ieteicams ignorēt," norāda pediatre.

Katru gadu mediķu aprūpē nonāk bērni, kuri ar rociņu pieskārušies karstam grilam vai nejauši iekāpuši it kā nodzisušā ugunskurā, apdedzinot kājas uz karstām oglēm, tāpēc ārste atgādina: ne tikai bērnu, bet arī pašu pieaugušo drošībai vienmēr jāparūpējas, lai ugunskurs atrastos vietā, gar kuru neveidojas dabiska kustības plūsma (piemēram, tuvu takas malai). Arī grilam jābūt novietotam tā, lai garām skrienošs bērns to nejauši neskartu.

Applaucējumi, kas gūti no karstas kafijas vai tējas, pannas ar verdošu eļļu vai zupas katliem uz galda malas mazulim aizsniedzamā augstumā, ir aktuāla problēma jebkurā gada laikā. Visbiežāk apdegumus un applaucējumus bērni gūst līdz četru gadu vecumam, tāpēc arī saviesīgos pasākumos nedrīkst aizmirst, ka kafijas krūzi nevajadzētu novietot tuvu galda malai, kur to var viegli paķert vai apgāzt. Ja svinības ir lielākas un viesu ir daudz, svarīgi izrunāt drošības pasākumus gan ar pieaugušajiem, gan bērniem. Tāpat pārliecinies, ka, piemēram, degmaisījumu šķidrumi nav pieejami mazākajiem svinētājiem.

Sanita Mitenberga uzsver, ka apdegums vai applaucējums bērnam ir ļoti nopietna trauma, un tās smagumu parasti mēra pēc cietušās ādas apjoma. Karstā šķidruma daudzums, kas pieaugušajam nodarīs nelielus bojājumus, mazam bērnam radīs proporcionāli lielāku kaitējumu, var izraisīt šoku un dzīvībai bīstamu šķidruma un sāļu zudumu organismā.

Diemžēl, arī uzmanoties, nelaimes mēdz notikt. Runājot par apdegumiem un applaucējumiem, svarīga ir pareiza un ātra rīcība, lai mazinātu notikušā sekas, tāpēc pediatre stāsta, kā rīkoties, ja bērns applaucējies vai nonācis saskarsmē ar atklātu liesmu.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība bērnam jāsauc šādos gadījumos:

  • ja apdegums ir lielāks pa bērna plaukstu, jo pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas;
  • ja apdegums ir cirkulārs, piemēram, apkārt ekstremitātei;
  • ja bērnam ir mainījusies apziņa;
  • ja ir grūtības elpot;
  • ja ir cietusi seja vai starpene.

Kā rīkoties, ja aizdegas apģērbs?

  • Ja bērnam ir aizdedzies apģērbs, steidzami noguldi bērnu zemē un vārti uz priekšu un atpakaļ. Ja pie rokas ir sega vai jaka, aptin to apkārt, lai apslāpētu liesmu.
  • Bērnam, kuram deg apģērbs, nedrīkst ietīt galvu – degšanas laikā izdalās gāzes, un viņš var nosmakt.
  • No apdegušā ķermeņa nedrīkst raut nost apģērbu, tas uzmanīgi jānogriež ar šķērēm un jānoņem. Ja iespējams, līdz ārsta atbraukšanai uz apdegumiem jāuzliek tīrs, sauss apsējs.

Rīcības plāns, ja bērns apdedzinājies vai applaucējies

  • Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, apdeguma vieta ilgstoši jādzesē zem aptuveni 15–17 grādus vēsa, tekoša ūdens – vismaz 15–20 minūtes. Pēc tam apdegušo vietu var turpināt dzesēt, apklājot to ar slapju, vēsu dvieli.
  • Gadījumā, ja apdegusī vai applaucētā ķermeņa daļa ir apsegta ar apģērbu, to nedrīkst atraut no ķermeņa – uz apģērba vai starp apģērbu un ādu jālej dzesējošs ūdens.
  • Ja parādās tulznas, tās nedrīkst pārplēst. Ādas slānis cietušo vietu pasargā no baktērijām. Ja apdegumu nepareizi kopj, var veidoties mīksto audu sastrutojums, infekcija var izplatīties dziļāk, līdz ar to komplikācijas var rasties pat pēc neliela apdeguma.
  • Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, brūci nav ieteicams pārsiet. Vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Šādus pārsējus var iegādāties aptiekās, un ar tiem ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu. Nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai.
  • Pēc apdeguma dzesēšanas cietušā ķermenis var atdzist, tāpēc līdz brīdim, kad ierodas mediķi, jācenšas saglabāt ķermeņa siltumu. Ja nepieciešams, jāiedod pretsāpju medikaments atbilstošā devā.

Zini, kur meklēt medicīnisko palīdzību!

Ja nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu varēsi saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas strādā visu diennakti arī brīvdienās un svētkos.

Savukārt ja nepieciešama ārsta konsultācija vai palīdzība klātienē, Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi aicina lejupielādēt mobilo lietotni "eVeselībasPunkts", kuras interaktīvajā kartē redzēsi tuvāko ārstniecības iestādi un pa norādīto maršrutu varēsi doties uz to.

Zīmīgi, ka šī lietotne noderēs arī tad, ja radīsies nepieciešamība zvanīt uz 113, lai izsauktu ātro palīdzību. Ar lietotnes palīdzību var piezvanīt uz ārkārtas tālruni 113, un vienlaikus ar zvanu dispečers saņems tavas atrašanās vietas koordinātas. Tāpat savu atrašanās vietu kartē un koordinātas lietotnē redzēsi arī pats un vajadzības gadījumā varēsi tās nosaukt dispečeram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!