Foto: Shutterstock
Vasara rit pilnā sparā – nule kā aiz muguras tveicīgais jūnijs ar peoniju ziedu kupenām un reibinošajiem filadelfiem, bet klāt jau jūlijs, kas iesācies ar graciozo rožu ziedēšanu. Un nezāles... spēj tikai ravēt! Šķiet, ka dārzā veicamo darbu saraksts vasarā ir bezgalīgs, taču, lai neapmaldītos dārza darbos, esam sarūpējuši Nacionālā botāniskā dārza (NBD) speciālistes ieteikumus par veicamajiem darbiem jūlijā!

Rakstā tālāk vari lasīt NBD Lakstaugu floras nodaļas pārstāves, vadošās dārzkopības speciālistes Ilmas Neretas padomus par darbiem, kuri jāveic puķu dobēs jūlijā!

"Vasarīgais jūlijs mēdz sagādāt gan grūti paciešamu tveici, gan izmērcēt spēcīgās lietavās un negaisos. Sākas aizraujoša liliju, rožu, astilbju, dienziežu, flokšu un dažādu vasaras puķu ziedēšana. Var ļauties atpūtas brīžiem dārzā, lai baudītu vasaras pilnbrieda burvību un novērtētu sava darba augļus. Ne velti visbiežāk tieši jūlijā notiek dažādi dārzu konkursi.

Jūlijs mēdz būt karstākais un sausākais vasaras mēnesis, tādēļ puķu dobes regulāri jālaista, ievērojot katra auga specifiskās vajadzības! Turpinās puķu stādījumu ravēšana.

Jūlija sākumā rozes sasniedz ziedēšanas kulmināciju, tāpēc regulāri jāizgriež noziedējušie ziedi, lai augi savus spēkus veltītu jaunu dzinumu veidošanai un ātrākai atkārtotai ziedēšanai. Pēc pirmā ziedēšanas "viļņa" rozes mēslo ar kādu no pilnmēslojumiem, var izmantot šķidros mēslojumus. Laikus veikta veco ziedu izgriešana un papildmēslošana radīs iespaidu par gandrīz nepārtrauktu rožu ziedēšanu.

Šis ir arī liliju ziedēšanas mēnesis. Pat ļoti sausā un karstā laikā lilijas laista reti, bet, ja šo darbu dara, tad pamatīgi, lai ūdens nokļūtu līdz sīpolu saknēm, tomēr jācenšas nemitrināt lapojumu. Regulāri jāizgriež un jāaizvāc noziedējušie ziedi. Arī ziemcietēm (peonijām, dienziedēm, astilbēm u.c.) un vasaras puķēm izlauž vai izgriež noziedējušos ziedus un ziedkopu. Veco ziedu izgriešana ne tikai uzlabo puķu kopskatu, bet ļauj novirzīt auga spēkus jaunu ziedpumpuru veidošanai un sekmē ilgstošāku ziedēšanu. Stādījumus papildus mēslo ar kompleksajiem minerālmēsliem, viengadīgās (vasaras) puķes nelielās devās mēdz mēslot līdz 3 reizēm mēnesī.

Ja nav paspēts, jūlija sākumā rok hiacintes, tulpes un narcises. Izraktās un izžāvētās sīpolpuķes notīra un noliek uzglabāšanai sausā telpā līdz to atstādīšanai rudenī.

Dālijām, bet, ja nepieciešams, arī citām liela auguma ziemcietēm (delfīnijām, kurpītēm, sudrabsvecēm un citām) atrod balstus, lai tās spēcīgā vējā vai negaisā nesagāztos.

Jūlijs ir laiks, kad sēj divgadīgās puķes – studentu neļķes, uzpirkstītes, kāršrozes, pulkstenītes, atraitnītes, neaizmirstules un citas.

Jūlijā augiem mēdz parādīties dažādas sēņu slimības, piemēram, miltrasa, pelēkā puve, rūsa u.c. Tāpat šajā laikā mēdz lielā daudzumā savairoties laputis, tīklērces, smecernieki un citi kaitēkļi. Aizsardzībai var izmanto dabiskos augu aizsardzības līdzekļus – ķiploku, kosas, biškrēsliņu, nātru, struteņu uzlējumus. Nopietnāku infekciju gadījumos lietojiet atbilstošu ķīmisko augu aizsardzības līdzekli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!