Foto: Shutterstock

Kaitēkļi un slimības dārzos uzglūn ik uz stūra, un viena no negantajām slimībām ir arī miltrasa, kas ir iecienījusi ne tikai krāšņās rozes, bet arī zemenes, graudzāles, gurķus un citus augus. Kā cīnīties ar miltrasu un kā to atpazīt, lūko rakstā tālāk!

Kā savā mājaslapā jūnijā vēstīja Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), šogad speciālisti novērojuši, ka miltrasa uz dažādiem augiem ir izplatītāka nekā citus gadus. Speciālisti skaidroja, ka to sekmējuši optimāli laika apstākļi maijā un jūnija sākumā.

VAAD atgādināja, ka miltrasa ir sastopama uz dažādiem augiem – ne tikai graudaugiem un augļu kokiem, bet arī dažādiem dekoratīviem augiem un kokiem. Miltrasas izplatību dārzos veicina gan augsts gaisa relatīvais mitrums, gan gaisa temperatūra no +16 līdz +25 grādiem pēc Celsija. Tāpat vēl viens no faktoriem, kas veicina miltrasas izplatību, ir sabiezināti sējumi vai sabiezināts vainags augļu kokiem. Kā skaidroja VAAD eksperti, sabiezinātie sējumi vai sabiezinātais vainags samazina gaisa cirkulāciju, ilgāk uztur mitrumu un veido labu mikroklimatu miltrasas sporu dīgšanai.

VAAD publicējis pazīmes, pēc kurām var atpazīt slimību:

  • balta, miltaina apsarme uz augiem;
  • ābeļu miltrasai raksturīga lapu bālēšana;
  • lapas saliecas un deformējas, pārstāj augt, bet dzinumu gali pat var atmirt;
  • savukārt tomātu miltrasa (Leveillula Taurica, Erysiphe sp.) sākotnēji parādās dzeltenu plankumu veidā uz lapām, bet baltā apsarme seko vēlāk.

Kā cīnīties pret miltrasu? VAAD speciālisti iesaka izvēlēties pret miltrasu izturīgas šķirnes, ievērot optimālu augu biezību un sabalansētas mēslojuma devas. Savukārt siltumnīcās ir jāregulē mikroklimats, laistīšana jāveic pie auga saknēm, bet ogu krūmiem jāsavāc bojātās augu daļas, lai miltrasa neizplatās tālāk.

"Tavs Dārzs" arī no savas rakstu krātuvītes ir izcēlis padomus, lai varētu cīnīties pret miltrasu. Kādi tie ir, lūko rakstos zemāk! Taču, ja ir kāds konkrēts augs, kuru apsēdusi miltrasa, bet saviem spēkiem vairs nevari tikt galā, tad pastāsti par to "Tavs Dārzs" e-pastā: maja@delfi.lv . Kopā ar speciālistiem skaidrosim, kā apkarot slimību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!