Foto: Privātais arhīvs

Pierasts, ka gurķus audzējam uz lauka vai siltumnīcās, bet ir arī neparastāki veidi, kā tikt pie kraukšķīgās gurķīšu ražas, tajā skaitā audzējot tos saknēm gaisā! Kā to izdarīt – "Tavs Dārzs" pieredzes stāstā dalās Lapiņu ģimene. Viņi ir zināmi arī kā "Mārlapiņu" saimnieki, kuri no mārrutkiem Mārupē gatavo dažādus gardus produktus.

Kā stāsta "Mārlapiņu" saimnieki, jau trešo gadu pēc kārtas viņi audzē tomātus "kājām gaisā". Kā jau tas gadās daudziem – arī Lapiņu ģimene stādus izlolo pārāk daudz, kā rezultātā siltumnīcā vairs nav vietas. Tad viņiem nākas improvizēt, lai stādi nav jāmet laukā. "Tāpēc "Cherry" tomātus audzējam spaiņos kājām gaisā. Raža ir pārsteidzoši laba. Un var pakarināt skaisti dārzā!" norāda saimnieki. "Pavasarī nodomājām, ja jau tomātus var, lai iet, pamēģināsim, ko teiks gurķis!"

Kā izaudzēt gurķus saknēm gaisā? Ģimene paņēmusi spaini un tam apakšā izurbusi caurumu. "Mēs izmantojām urbi, bet tad spainis jānoliek uz kādas virsmas un tad jāurbj no iekšpuses, lai spainis nesaplīstu," padomos dalās saimnieki. Stādīšanai viņi izvēlējās mazos lauku gurķīšus, jo, kā paši atzīst, viņiem bija bail, ka, ja būs lielie siltumnīcas gurķi, stādiņš varētu neizturēt.

"Kad stādiņam tikko parādījusies trešā lapiņa, gatavojam spaini. Mums tas brīdis pienāca 25. maijā.
Stādiņu ņemam ļoti uzmanīgi, jo tas ir ļoti trausls, izbāžam cauri sakni izurbtajam caurumam un uzmanīgi ieberam mazliet zemi no komposta un pārējo spaiņa daļu ar standarta augsni dārzeņiem.
Iekaram spaini siltumnīcā, laistām, kad nepieciešams un gaidām ražu," stāsta Lapiņu ģimene, kura pirmos gurķīšus jau nobaudījusi 29. jūnijā.

Viņi spriež, ka arī nākamgad iestādīs gurķīšus, tiesa, nedaudz pamainot metodi. "Papildus iestādīsim arī pāris gurķīšus spaiņa augšpusē, lai gurķīši liecas pāri malai uz leju," norāda "Mārlapiņu" saimnieki.

Arī viņi iedrošina pārējos izmēģināt šo gurķu audzēšanas metodi, jo tā ir ļoti ērta. Gurķus saknēm gaisā varēs novietot ne tikai uz balkona, kur ir ierobežota vieta, bet arī dārzā, jo spaini var pakarināt tur, kur vien sirds kāro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!