Foto: LETA
Arhitekte Zaiga Gaile atbalsta iecerēto jaunās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Rīgā.

Ceturtdien, 9. jūlijā, Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvlaukuma nodošanas pasākumā būvniekam "SBSC" Gaile pauda atbalstu kultūras ministra Naura Puntuļa (VL-TB/LNNK) iecerei jauno koncertzāli būvēt bijušās Latvijas PSR Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēkas vietā un salīdzināja šo ieceri ar JRT pārbūves projektu.

"Abi šie projekti nenāk tukšā vietā, abiem jau ir vēsturiskā apbūve, kurā jācenšas ievietot jaunais apjoms. Arī JRT projektā ir vēl 19. gadsimtā būvētā Amatnieku biedrības ēka, kura jāapvieno ar jauno apjomu," sacīja Gaile.

Viņa piebilda, ka veiksmīgam risinājumam jaunās ēkas lietotājam vispirms skaidri jādefinē viss nepieciešamais, kā tas bija JRT gadījumā, un pēc tam arhitekti projektu konkursā piedāvās savu redzējumu un risinājumus.

"Elizabetes ielā patlaban ir redzams trijžuburis un es redzu, ka tur var ielikt pat trīs koncertzālei nepieciešamos gliemežvākus," sacīja Gaile.

Jau ziņots, ka valdība apstiprinājusi nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - "Pasaules Tirdzniecības centrs".

Aptuveni 20 arhitektu grupa vērsusies Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Savukārt Nacionālā arhitektūras padome rosinājusi Kultūras ministriju izveidot Nacionālās koncertzāles projekta darba grupu ar iesaistīto jomu profesionāļiem, kuras uzdevums, iesaistot sabiedrību, būtu veidot kvalitatīvu arhitektūras procesu un izstrādāt projekta īstenošanas ceļa karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!