"Šoreiz rolbiskvīta pildījumam izmantoju vietējās zemenes. Ja man jautātu, kā varētu garšot putna piens, es atbildētu, ka tieši tā, kā garšo krēms šai ruletei Varbūt to tā arī turpmāk saukt – ogu rolbiskvīts ar "putna pienu"? Tas ir ļoti, ļoti labs, klasisks biskvīts. Pareizi izcepts, tas ir mitrs un gaisīgs, bet pamatīgs. Varēsi to gatavot arī ar citiem pildījumiem, piemēram, zemeņu džemu, aveņu vai brūkleņu ievārījumu un putukrējumu," pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

Ārijas Avotas padomi


Var vispirms gatavot krēmu un tad biskvītu, jo krēms dziest nedaudz ilgāk.

Svarīgi biskvītu nepārcept, tad tas būs mitrs, bet gaisīgs.

Liekot uz biskvīta krēmu, mēģini novērtēt tā daudzumu un konsistenci, ja iznācis šķidrāks krēms, liek mazāk, ja biezāks, liek visu. Krēms receptē ir ar nelielu rezervīti, lai visiem pietiek pagaršot.

Ar svaigām ogām gatavots, rolbiskvīts jāapēd cepšanas vai nākamajā dienā. To jāuzglabā vēsumā. Ja grib saglabāt vēl kādu dienu, jāgatavo bez ogām, uzliekot mazas piciņas džema vai ievārījuma. Rolbiskvīru var iesmērēt arī ar svaigi vārītu zemeņu džemu.

390Minūtes
18Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

200 gzemenes vai citas ogas pūdercukurs BISKVĪTAM:6 lielas olas, istabas T80 gkviešu milti120 gcukurs (+ cepamā papīra pārkaisīšanai)1 TKvaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts1 TKbaltvīna etiķis (vai citrona, laima vai ābolu sula)1 ĒKūdens, istabas T1 šķipsnasāls pēc garšasrīvēta citrona miziņa KRĒMAM:3 olu dzeltenumi250 mlpiens50 gcukurs1 TKvaniļas cukurs, pasta vai ekstrakts1 ĒKmilti30 gsviests, istabas T

Sagatavošana

1

Pārklāj standarta cepeškrāsns pannu (apmēram 30x40 cm) ar cepamo papīru. Nosmērē to ar plānu kārtiņu sviesta un uzkaisa cukuru, lieko nober. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, parastajā režīmā ar augšējo un apakšējo karsēšanu.

2

Gatavo biskvītu. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumus (jābūt pilnīgi tīrām miksera slotiņām) ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās, tad pievieno etiķi un, turpinot putot, pa daļām pievieno apmēram ¼ no kopējā cukura daudzuma. Puto, līdz baltumi ir stingri un biezi, paceļot mikseri, tie turas stingri un, pagāžot bļodu, tie gandrīz vai neslīd ārā. Noliek malā.

3

Citā bļodā sakuļ olu dzeltenumus ar vaniļu un lielāko daļu cukura (atstāj kādu ēdamkaroti, nav jāsver) līdz tie kļūst gaiši, biezi un palielinās apjomā. Pievieno citrona miziņu, iemaisa ēdamkaroti ūdens un pārsijā pāri miltus un pārber atlikušo cukuru un, iecilājot ar koka karoti vai lāpstiņu, iemaisa (nekuļ!).

4

Masai pievieno apmēram 1/3 olu baltumu un iemaisa, tad pievieno atlikušos olu baltumus un iecilā mīklā.

5

Mīklu lej uz pannas un vienmērīgā kārtā izlīdzina.

6

Liek cepties sakarsētajā cepeškrāsnī apmēram 12–14 minūtēm. Pēc 12 minūtēm izvelk pannu un pārbauda ar kociņu, ja nelīp, ir gatavs.

7

Pa to laiku uzklāj uz galda tīru dvielīti un viegli pārkaisa ar cukuru.

8

Kad biskvīts gatavs, to izgāž uz cukurotā dvielīša un, pagaidot kādu 1–2 minūtes, uzmanīgi no vienas malas noņem cepampapīru.

9

Paliek biskvītu līdz dvielīša apakšējai malai un uzmanīgi satin ruletē no garākās malas, atstāj ar tinuma vietu uz leju istabas temperatūrā pilnībā atdzist, apmēram 1–1,5 h.

10

Gatavo vārīto krēmu "putna piens". Vidējā bļodā olu dzeltenumus saputo ar vaniļu un cukuru. Pievieno un iemaisa miltus. Tad pa daļām pievieno un iemaisa pienu. Es izmantoju rokas miksera slotiņu visā krēma gatavošanas procesā.

11

Pārlej visu katliņā ar dubulto vai biezo dibenu un uz vidējas liesmas karsē, no sākuma ik pa laikam apmaisot, beigās visu laiku pieskatot un ar slotiņu tā kā nedaudz kuļot, lai nepierauj pie katla dibena. Gaida, līdz uzmet burbuli un uz minimālas liesmas, visu laiku maisot, ļauj paburbuļot kādu pus minūti.

12

Noņem no liesmas un, ik pa laikam apmaisot, ļauj atdzist līdz siltam, tad iemaisa saputotu sviestu. Labāk putot ar mazu koka karoti, jo sviesta ir maz. Pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī atdzist pilnībā.

13
14

Pa to laiku nomazgātas, sausas ogas, ja tās ir zemenes, sagriež šķēlītēs. Mazās ogas, avenes, mellenes, kazenes liek veselas.

15

Kad biskvīts un krēms atdzisis, gatavo ruleti. Biskvītu atritina un pārliek uz cepampapīra. Pārsmērē ar krēmu (krēmu pirms likšanas mazliet ar slotiņu pakuļ), atstājot apmēram 1–2 cm no malām un no augšmalas ap 3 cm. Pārliek ar ogām.

16

No apakšmalas, nedaudz piepaceļot un stipri nespiežot, satin biskvītu ruletē. Atstāj ar tinuma vietu uz leju.

17

Liek ledusskapī pilnībā sastingt, apmēram 4 stundas.

18

Pirms pasniegšanas pārsijā pūdercukuru. Pasniedz vēsu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!