Foto: Shutterstock

Šis dekoratīvais augs nudien ir kā pūkaina pērle tieši savu ziedu dēļ, kas tā vien pievilina ne tikai taureņus, bet arī bites. Rietumu cefalants (Cephalanthus occidentalis) dobēs izcelsies, turklāt priecēs ar ziedēšanu no jūnija līdz pat augustam.

Šis neparastais ziedētājs dabā sastopams Ziemeļamerikā, Kubā un Meksikā, bet arī mūsu platuma grādos šo skaisto augu var lolot savā dārzā. Savvaļā šo augu var sastapt mitrās augtenēs, piemēram, mitru mežu pamežā, purvos, piekrastēs, pārplūstošās zemienēs un citviet. Rietumu cefalants pacieš pat ilgstošu applūšanu, bet stādījumos tas piemērojas arī sausākām augtenēm. Piemērotākās klimata zonas – rietumu, austrumu un vidus zona.

Tas ir 1 līdz 3 metrus garš, vasarzaļš un dekoratīvs krūms, tiesa, areāla dienviddaļā tas ir mūžzaļš.

Rietumu cefalanta stumbrs ir pelēkbrūns vai olīvzaļš, tam ir izteiktas vertikālas lentices, bet vecākie zari augam ir sarkanbrūni. Šim augam lapas plaukst vien maija vidū. Tās ir spīdīgas, gludas, izvietotas pretēji vai mieturos. Lapu apakšpuse augam ir viegli mataina.

Foto: Shutterstock
Skaistais augs pievilina ne tikai bites, bet arī tauriņus.


Runājot par ziediem, kas ir šī auga krāšņākā rota, tie ir dzeltenīgi balti, kā arī ir kompaktās apaļās ziedkopās. Ziedi ir blīvās, 2,5 līdz 3 centimetru platās īskātainās galviņās, garstobraini, četrdaivaini. Rietumu cefalants ar saviem krāšņajiem ziediem priecēs no jūnija līdz pat augustam. "Latvijasstadi.lv" teikts, ka šim augam ir augļi – riekstiņi, kas saglabājas visas ziemas garumā.

Kā liecina informācija mājaslapā "Latvijasstadi.lv", kas ir apstādījumu ceļvedis Latvijas stādaudzētavu sortimentā, rietumu celefantu var iegādāties Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novadā. Tāpat "Tavs Dārzs" pamanīja, ka šo dekoratīvo krūmu var iegādāties arī Smiltenes kokaudzētavā.

Attēlos zemāk vari aplūkot, cik gan krāšņi rietumu cefalants izskatās dažādos dārzos pasaulē!

View this post on Instagram

A post shared by Alexandra D (@dreamyandseedy) on Jun 24, 2020 at 4:44pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by j.lapsker (@j.laps) on Jul 13, 2020 at 3:31am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Wildflowers of Ohio (@wildflowersofohio) on Jan 12, 2020 at 5:35am PST

View this post on Instagram

A post shared by Maren Robinson (@maren.robinson) on Aug 12, 2019 at 6:28am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Wiley Bennett (@wileyb2141) on Jul 3, 2019 at 10:02am PDT

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes un interaktīvās kartes "Smart Gardens" un apstādījumu ceļveža Latvijas stādaudzētavu sortimentā "Latvijasstadi.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!