Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā čeku loterijā iedzīvotāji gada laikā reģistrējuši 16,6 miljonus maksājuma dokumentu, bet informācija no loterijā iesniegtajiem čekiem ļāvusi VID atklāt un novērst uzņēmēju pārkāpumus, tādējādi čeku loterija gada laikā palielinājusi budžeta ieņēmumus par 1,2 miljoniem eiro, portālu "Delfi" informēja VID.

Informācija, ko VID ik mēnesi saņem no loterijā iesniegtajiem čekiem un kvītīm, palīdz atklāt būtiskus pārkāpumus nodokļu ieņēmumu jomā, piemēram, VID nereģistrēto vai no uzskaites noņemto un tehniskajām prasībām neatbilstošu kases aparātu lietošanu, ieņēmumu neuzrādīšanu deklarācijās vai, nereģistrēšanos pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Loterija ļauj ieraudzīt arī "aplokšņu" algu riskus – visu darbinieku nedeklarēšanu un visu darbinieku faktiski nostrādātā laika neuzskaitīšanu.

Tāpat loterija ir sevi pierādījusī kā efektīvs kontroles rīks Covid-19 krīzes apstākļos, jo iesniegtie čeki ir izgaismojuši gadījumus, kad čekus turpina izsniegt tādi uzņēmumi, kuri it kā atrodas pilnīgā dīkstāvē, ir pieteikušies un, visticamāk, nepamatoti saņēmuši dīkstāves pabalstus, atzīmē VID.

Preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā 932 uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši precizētas deklarācijas un papildus deklarējuši nodokļus 1 195 731 miljonu eiro apmērā.

VID veikto 43 tematisko pārbaužu rezultātā piemērots naudas sods 21 540 eiro apmērā.

Tādējādi gada laikā valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 1 217 271 miljoniem eiro.

VID atgādina, ka čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā.

"Delfi" jau rakstīja, ka čeku loterijas rīkošanu VID sāka pirms gada – 2019. gada jūlijā.

No 1. jūlija čeku loterijas dalībnieki ikmēneša izlozē varēja laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro vērtībā, trīs naudas balvas 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā.

Gada izlozē iespējams laimēt vienu naudas balvu 20 000 eiro vērtībā, četras naudas balvas 10 000 eiro vērtībā un piecas naudas balvas 2000 eiro vērtībā, iepriekš informēja VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!