Foto: DELFI

Ministru kabinets (MK) otrdien, 14. jūlijā, lēma par gandrīz 28 490 923 eiro aizdevumu piešķiršanu pašvaldību investīciju projektiem, paredzot vietvarām arī jaunas iespējas saņemt kredītus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces virzītajā ekonomikas atbalsta plānā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bija iesniegusi izskatīšanai MK rīkojuma projektu, kur paredz atbalstīt pašvaldību investīciju projektus Covid-19 seku mazināšanai reģionos.

"Šajos nenoteiktības apstākļos, kad ekonomika ir Covid-19 ietekmes skarta, svarīgākais ir darbs. Cilvēkiem vajag darbu - stabilus ienākumus un zināmu drošības sajūtu. VARAM atbalsta tādus pašvaldību projektus, kas var jau šogad garantēt darba iespējas iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Mūsu kopīga, gan valsts mēroga, gan pašvaldību politiķu atbildība ir izsvērti pieņemt lēmumus un prioritāri atbalstīt tos, kas var sniegt pienesumu tautsaimniecībā un atbalstīt iedzīvotājus," norāda Pūce.

Otrajā projektu pieteikumu vērtēšanas ciklā pašvaldības investīciju projektu pieteikumus iesniedza VARAM līdz 1. jūlijam. Kopumā tika saņemti 130 projektu pieteikumi no 43 pašvaldībām. Saskaņā ar veikto vērtējumu, atbalstu nolemts sniegt 88 projektu pieteikumiem par kopējo summu 37 998 419 eiro, no kuriem 28 490 923 eiro ir valsts aizdevums.

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Jānis Butāns (JKP) uzsvēra, ka vairums pašvaldību ir izvēlējušās resursus ieguldīt savas teritorijas satiksmes infrastruktūras attīstībā.

"Priecē fakts, ka Babītes novads izvēlējies sakārtot veloceļu Rīga - Jūrmala sava novada teritorijā, tāpat esmu gandarīts arī par citiem, tostarp vairākiem Rīgas satiksmes infrastruktūras projektiem. Var redzēt, ka kopumā esam sadzirdēti pašvaldībās un uzklausīti valdībā, un vīzija par to, kādai jābūt satiksmes infrastruktūrai, pamazām sāk realizēties," atzina politiķis.

Tostarp Rīgas pašvaldība apstiprināšanai valdībā iesniegusi 40 projektu pieteikumus 9 372 086 eiro valsts aizņēmumu saņemšanai.

Liela daļa projektu saistīta ar izglītības iestāžu siltināšanu. Energoefektivitātes pasākumus plānots veikt 66., 223., 123., 210., 252., 267., 232., 244. un 232.pirmsskolas izglītības iestādē, bērnudārzos "Laimiņa", "Zvaigznīte", "Bizmarītes", "Mežrozīte" un "Zilbīte", Rīgas Ostvalda vidusskolā, Rīgas Iļģuciema vidusskolā, 47. un 31.vidusskolā. Šādus projektus paredzēts īstenot arī 93., 88., 75., 89., 84. un 86.vidusskolā, Imantas, Juglas vidusskolā, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, Rīnūžu vidusskolā, 4.pamatskolas izglītības iestādes ēkās Mālkalnes un Īslīces ielā.

Tāpat pašvaldība iecerējusi ieviest pretkritienu sistēmas tehnoloģiju - viedo pacientu uzraudzības sistēmu - sociālos aprūpes centros un klientu mājās. Projekta izmaksas ir 406 600 eiro, un šogad pašvaldība vēlas saņemt 229 800 eiro aizdevumu.

Kredīti pašvaldībai nepieciešami arī pilsētas videonovērošanas sistēmas attīstībai, Ielejas, Asnu, Mežrozīšu ielu posmu rekonstrukcijai, autonovietņu izbūvei.

Plānota arī vairāku veloceļu izbūve. Tie savienos Imantu ar Daugavgrīvu, centru ar Ziepniekkalnu. Plānota arī Krasta ielas veloceļa un šāda infrastruktūras objekta no Dienvidu tilta līdz Ķengaraga ielai izbūve. Veloceļu izbūvē pašvaldība kopumā ieguldīs vairāk nekā desmit miljonus eiro.

Kopumā 146 825 eiro pašvaldība ieguldīs ietves izveidē Sarkandaugavas ielas posmā no Ceļinieku līdz Allažu ielai.

Tāpat, ņemot vērā pašvaldību joprojām lielo interesi saņemt aizņēmumus jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai vai esošu pirmsskolas izglītības iestāžu paplašināšanai, VARAM virzīja grozījumus MK noteikumos, tādējādi nodrošinot iespēju rīkot jaunu pašvaldību investīciju projektu pieteikšanās kārtu valsts budžeta aizdevumu saņemšanai, lai nodrošinātu pašvaldībām papildu iespējas saņemt aizņēmumus jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai vai esošu pirmsskolas izglītības iestāžu paplašināšanai.

Valdība apstiprinājusi arī "Noteikumus par nosacījumiem un kārtību, kādā pašvaldībām izsniedz valsts aizdevumu ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību", kas aizstāj iepriekš atbalstītos noteikumus.

Jaunajā dokumentā, ņemot vērā pašvaldību pieprasījumu pēc aizdevumiem izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošanai, paredzēts jauns ieguldījumu mērķis - izglītības iestāžu darbības nodrošināšana atbilstoši higiēnas prasībām, ja ir Veselības inspekcijas izdots atzinums par izglītības iestādes ēkas neatbilstību higiēnas prasībām, nepārsniedzot 300 000 eiro būvdarbu izmaksas uz vienu investīciju projektu.

VARAM uzsver, ka izglītības infrastruktūras higiēnas prasību ievērošana ir nozīmīga, lai mazinātu Covid-19 izplatību. Noteikumu papildināšana ar jaunu jomu būtiski neietekmēs aizņēmumam pieejamo finansējuma apjomu, vienlaikus iekļaujoties aizņēmuma mērķim pieejamā finansējuma apjomā, paust noteikumu anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!