Foto: Shutterstock
Par apkures sezonu jādomā ne tikai rudenī, kad telpās jau ir drēgnāks, bet laicīgāk, jo šādi būsi aiztaupījis sev kaudzi rūpju. Kādi ir pirmie darāmie darbi, lai nomainītu radiatoru, lūko speciālista komentāru zemāk!

Kā "Tava Māja" stāsta nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas grupas "Civinity" speciālists Mārtiņš Muižnieks, vasaras periodā klienti pirms rudens vēlas nomainīt sildķermeņus dzīvoklī, bet ne visi ir informēti par kārtību, kādā tas ir jādara. "Pašrocīgi mainot sildķermeni var radīt diskomfortu citiem mājas iedzīvotājiem. Uzliekot parāk lielu sildķermeni mājoklī iedzīvotājam būs par karstu, kā rezultātā būs jāver logs vaļā, radīsies siltumzudums. Pārējiem kaimiņiem var būt tieši otrādi, viņi sals, jo siltumenerģiju vairāk patērēs kaimiņš, kam ir lielāks sildķermenis!" uzsver Muižnieks. "Nepareizi izrēķinot radiatoru lielumu – var rasties apkures sistēmas disbalanss."

Speciālists skaidro, ka sildķermeņu nomaiņa dzīvoklī ir nepieciešama, ja ir svarīga telpu apsilde apkures sezonas laikā. "Nomainītie kvalitatīvie sildķermeņi nodrošinās visefektīvāko siltumenerģijas apgādi un izmantošanu, jo būs nepieciešams daudz mazāks siltumapgādes apjoms tās pašas telpas apsildei. No tā izriet, ka rēķini par siltumapgādi būs ievērojami mazāki un jūs ietaupīsiet naudu, nezaudējot siltuma līmeni," tā Muižnieks, kurš papildina, ka reizēm pietiek tikai ar sildķermeņu skalošanu un izmazgāšanu no visādām nogulsnēm un svešķermeņiem, kā rezultātā sildķermenī nenotiek pareiza caurplūde.

Kā pirmo soli sildķermeņu nomaiņai speciālists min radiatoru nomaiņas tehnisko projektu. "Tas ir vajadzīgs pārliecībai par radiatoru daudzuma un lieluma atbilstību telpas lielumam, kur plānots uzstādīt radiatorus," paskaidro "Civinity" eksperts. "Pēc visu augstākminēto darbību veikšanas un atļaujas saņemšanas varētu sākt sildķermeņu nomaiņu. Nepieciešams atrast kvalificētus santehniķus darbu veikšanai un veikt apkures sistēmas attiecīgo stāvvadu atslēgšanu un iztukšošanu."

Runājot par radiatoru nomaiņu, speciālists atgādina Ministru kabineta noteikumus Nr. 253 "Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi", konkrēti 17. punktu, kurā teikts: "Ja iekšējā inženiertīkla būvdarbiem apliecinājuma karte nav nepieciešama, šos būvdarbus (izņemot elektroenerģijas vai elektronisko sakaru iekšējo inženiertīklu būvdarbus un iekšējo inženiertīklu būvdarbus viendzīvokļa dzīvojamā ēkā) veic saskaņā ar atbilstoša būvspeciālista vai būvkomersanta izstrādātu iekšējo inženiertīklu novietojuma plānu, kurā norādīts iekšējā inženiertīkla novietojums būvē vai telpu grupā, uz būves stāva plāna vai telpu grupas plāna. Novietojuma plāns ir saskaņojams ar būves vai telpu grupas īpašnieku vai, ja tāda nav, – ar tiesisko valdītāju, tajā ietver tā izstrādātāja apliecinājumu par tā atbilstību normatīvo aktu prasībām un tas nav saskaņojams ar institūciju, kura pilda būvvaldes funkcijas. Novietojuma plānam pievieno izvērtējumu par iekšējo inženiertīklu atjaunošanas vai pārbūves ietekmi uz pakalpojuma pieejamību, ja plānota daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas koplietošanas iekšējā inženiertīkla atjaunošana vai pārbūve, un būves nesošajām konstrukcijām. Vienu novietojuma plāna eksemplāru būvniecības ierosinātājs iesniedz pakalpojuma sniedzējam, kurš būves iekšējo inženiertīklu izmanto vai izmantos pakalpojuma sniegšanai. Institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, ir tiesīga prasīt iesniegt tai novietojuma plāna un noteiktā izvērtējuma dublikātu vai kopiju un veikt būvdarbu tiesiskuma kontroli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!