Foto: LETA

Gladiolas visā savā krāšņumā no 12. līdz 16. augustam iespējams novērtēt Latvijas Dabas muzeja telpās, kur norisinās ikgadējā skaisto Latvijas rudens vēstnešu izstāde. Gladiolu audzētāji un selekcionāri arī šogad nav snauduši, tāpēc apmeklētājiem būs iespēja skatīt pat 100 dažādas graciozo gladiolu šķirnes, kā arī to krāsainos hibrīdus.

Skatoties uz dārzu, pat bez kalendāra iespējams noteikt ne tikai gadalaiku, bet arī mēnesi vai tā daļu. Kad sākušas ziedēt skaistās gladiolas, skaidri zināms, ka vasaras pēdējais mēnesis soļo uz noslēguma pusi, savukārt 1. septembris nebūt nav aiz kalniem. Lai gan mūsu platuma grādos gladiolas ierasts uzskatīt par rudens vēstnesēm, vien retais zina, ka šis zieds patiesībā nāk no gluži citas klimatiskās joslas, kur valda karstā vasaras saule. Starp citu, Romas impērijas laikā šis ziedaugs bija oficiālais gladiatoru simbols, jo lapu forma atgādinājusi zobenu. Ar gladiolu vēstures stāstu un auga īpatnībām iepazīsties šajā rakstā.

Kā skaidrots Dabas muzeja mājaslapā, gladiolas ir pateicīgi ziedi, jo labi aug dažāda sastāva augsnēs, piedod mēslošanas kļūdas, spēj izturēt gan pārmērīgu sausumu, gan paaugstinātu mitrumu. Ja gladiolas rūpīgi apkopj – noņem vecos ziedus, tām izplaukst visi pumpuri un tās ar savu skaistumu priecē vēl ilgi.

Izstāde rīkota sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību. Izstādē ar savām veidotajām šķirnēm piedalās selekcionāri Dace Puriņa, Laimonis Zaķis un Juris Bāze, savas krāšņās kolekcijas apskatīt aicina kolekcionāri Aija Stūrīte, Raimonds Puriņš un Agra Straumane, vēstī organizatori. Šogad gladiolu izstādi papildina arī Laines Kainaizes un Guntas Brakovskas koku gleznojumi.

Lai rūpētos par apmeklētāju drošību, kā arī ievērotu valstī izsludinātos drošības noteikumus, kas attiecas uz pulcēšanos un publiskiem pasākumiem, pārstāvji informē – vienlaicīgi izstādes telpās var atrasties līdz 25 cilvēkiem.

Izstādes darba laiks:

  • 12. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 17;
  • 13. augustā no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 14. augustā no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 15. augustā no pulksten 11 līdz pulksten 17;
  • 16. augustā no pulksten 11 līdz pulksten 17


Latvijas Dabas muzejs atrodas Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 4.

Foto ieskats gladiolu izstādē:


Savukārt no 19. līdz 23. augustam Dabas muzeja telpās norisināsies "Tomātu parāde 2020", kur būs skatāmi visdažādāko izmēru, formu un krāsu gardumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!