Foto: Publicitātes foto
Beverīnas novadā netrūkst skaistu dārzu un sakoptu īpašumu, kas katrs ir unikāls savā veidā. Šī gada konkursā "Beverīnas novada sakoptākā sēta 2020" piedalījās 15 iedvesmojoši īpašumi no visas novada teritorijas, kas ir teju uz pusi vairāk nekā aizvadītajā gadā, svinīgajā apbalvošanas pasākumā stāstīja pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Fūrmanis.

Konkursa "Beverīnas novada sakoptākā sēta 2020" laureāti:

  • Uzņēmums, kas strādā ar pilnu krūti laukos. Uzņēmuma sētu definēs vārdi – "Lauku uzņēmējdarbības izaugsmes spēks". Kategorijā "Ražojošais uzņēmums" atzinības rakstu saņēma uzņēmums SIA "J-Parks".


Šajā kategorijā pateicības rakstus saņēma:

  • Ražojošais uzņēmums, kuru raksturo vārdi "Lauku vides smalkumi". Neliela sēta ezera krastā ar vieglu un nepiesātinātu uzņēmējdarbības vides ainavu – "Līga Nature SPA" kosmētikas ražotne.
  • Ražojošais uzņēmums, kas pirms neilga laika par savu darba vidi izvēlējies lauku ciema teritoriju, industriālu un ražojošu teritoriju iekopjot un veidojot par sakoptu vidi – SIA "Roko Plus".
  • Brenguļu ražojošais uzņēmums SIA "Abula", kas daudzu gadu garumā ir izveidojuši ne vien atpazīstamību, bet arī sakoptu publisko darba vidi.


Nominācijā "Ģimeņu māja ciemā" atzinību ieguva divi īpašumi, kas komisijas vērtējumā saņēma augustu novērtējumu. Ģimeņu māja "Lejas" atrodas Brenguļu ciema teritorijā, pašā Abula upes krastā. Skaista un ievērojama māja, kas saglabā un izceļ kultūras vēstures mantojumu.

Šīs nominācijas otra ģimeņu māja ciemā atrodas Cempos. Vēstīts, ka šī sēta katru gadu paliek arvien skaistāka, augot savās daiļdārza aprisēs. Ģimeņu māja "Mežāres" ir sēta ar labu plānojumu, kas ar dažādiem un krāšņiem augiem veido pagalma zonas.

Pateicības rakstu šajā kategorijā saņēma ģimeņu māja "Ciemati". Īpašums atrodas Cempos, to raksturo pārdomāts pagalma zonējums ar daudzgadīgām puķu dobēm. Interesantu sajūtu veido pagalma ēku un fasāžu arhitektūra, kas labi saplūst ar iekšpagalma izkārtojumu, sniedzot ārzemniecisku sajūtu.

  • Pateicības rakstu saņēma arī ģimeņu māja ciemā "Saulrieti-2". Šīs ir sēta, kurā par visiem būs padomāts, pagalmā atrodamas oriģinālas idejas, kā izmantot resursus un dot lietām otro elpu, to ievijot lauku vides ainavā.
  • Pateicības rakstu saņēma ģimeņu māja "Jaunbrenguļi". Sakopta sēta ar saliedējošu kaimiņu būšanu – kaimiņi uztur veselīgu konkurenci, viens otru atbalstot un mudinot darīt vairāk, lai kopējā mājas ainava ar katru gadu kļūtu arvien skaistāka.


Nominācijā "Lauku viensēta" atzinības rakstu un ZAAO specbalvu ieguva lauku viensēta "Vekteri", kas 10 gadu laikā izkopusi savu identitāti. Šī ir modernā stila lauku māja, kuras pagalma zonējums ir pārdomāti veidots ar krāšņiem daudzgadīgajiem augiem, krūmiem un plašu pagalma teritoriju.

Foto: Publicitātes foto
  • Pateicības raktu saņēma lauku viensēta "Jaunpalejas". Tipiska lauku vides ainava ar tai raksturīgu augu stādījumiem.
  • Pateicības rakstu saņēma lauku viensēta "Ķenģi". Šis ir ģimenes īpašums jau vairākās paaudzēs, kura teritorijā ir simtgadīgu koku aleja, savukārt vasaras sākumā ikviens garāmbraucējs var pamanīt pie mājas ziedošās peonijas, kas akmens mūra ēku padara par tipisku lauku viensētu.


Šogad konkursam tika pieteiktas divas daudzdzīvokļu mājas, viena no tām atrodas Cempu ciemā, lolota māja ar vēstures garšu, kas ar cilvēku iniciatīvu ir ieguvusi novērtējumu par kopējās vides un ainavas sakoptību. Pagalms savu krāšņumu atklāj visās varavīksnes krāsās, kas atrodamas starp daudziem ziedošiem ziediem. Vasarā pilnā krāšņumā zied rozes, peonijas, īrisi un citas ziemcietes. Atzinības rakstu saņēma daudzdzīvokļu māja "Jaunvāles pamatskola".

  • Pateicības rakstu par dalību konkursā saņēma daudzdzīvokļu māja "Nākotnes", kas atrodas Kauguros. Šī ir daudzdzīvokļu māja, kurā atspoguļojas neatlaidīgs cilvēku darbs, lai ar savām idejām veidotu sakoptu vidi. Kā atzina paši konkursa dalībnieki, vēl ir daudz ideju, kuras vēlas realizēt, lai kopējo ainavu ietērptu jaunās krāsās un formās.


Savukārt pateicības rakstu par dalību konkursā un ieguldījumu savas vides pilnveidošanā saņēma īpašums "Pūpoli -1 Nr. 117" dārzkopības sabiebrībā, kas atrodas Brenguļu pagastā. Īpašnieki prasmīgi veidojuši savas sētas teritoriju, izmantojot ikvienu brīvo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!