Foto: Shutterstock
Laika gaitā baltās drēbes mēdz zaudēt savu krāsu, nemaz nerunājot par situācijām, kad tās pavisam nejauši ieliktas mazgāties ar sarkanu vai zilu krekliņu. Lai uzreiz roka nebūtu jāstiepj ķīmiskā varianta – balinātāja virzienā, dodies uz virtuvi un pārgriez citronu, otrā rokā paķerot sāls trauciņu.

Ja runā par balināšanu, šķiet loģiski likt lietā līdzekli, kam tieši tāds nosaukums, tomēr ne visi audumi ļaujas balināšanai, kā arī ne visi vēlas riskēt ar savu mīļāko blūzīti vai kreklu. Šajā gadījumā lielisks aizstājējs ir citronu sula, kas saucama par dabīgu un dabai draudzīgu balinātāju. Protams, citrons ir arī ļoti noderīgs palīgs saimniecības darbos, piemēram, vara un misiņa spodrināšanā, kā arī centienos iztīrīt aizdambējušās caurules. Vairāk par citiem pielietojumiem lasi šeit.

Citronā ir augsts citronskābes līmenis. Tajā esošie enzīmi spēj veiksmīgi iedarboties uz drēbju netīrumiem, kā rezultātā baltais apģērbs kļūst tik spožs kā sniegs. Starp citu, citrons var ''izēst'' krāsainus audumus, tāpēc savas spilgtās drēbes turi no tā pa gabalu (ja, protams, mērķis nav tām noņemt intensīvo toni).

  • Vēl citi balināšanas veidi mājas apstākļos apkopoti šajā rakstā.

Ja mazgā drēbes rokām, piemēram, gadījumos, kad to prasa konkrētais audums vai nav pieejama veļasmašīna, izpildi šādus soļus – sajauc divas krūzītes citrona sulas ar vienu tāda paša izmēra krūzīti sāls. Iemērc drēbi sagatavotajā šķidrumā, pēc tam to izspied, atstājot nedaudz mitru, un noliec uz aptuveni sešām stundām brīvi žāvēties ārā. "Reader's Digest" uzsver, ka arī saules gaisma darbojas kā dabīgais balinātājs.

Taču vēl vieglāk balinātāju aizstāt ar citronu, mazgājot drēbes veļasmašīnā – vienkārši pievieno citronu sulu mazgāšanas ciklam kopā ar speciālo veļas mazgāšanas līdzekli. Arī šajā gadījumā baltāku efektu iespējams panākt, drēbes žāvējot saules gaismā.

Kad apsēdušas likstas ar grūti iztīrāmiem traipiem, piemēram, vīna, kosmētikas, ziedputekšņu un zāles, ieskaties šajā padomu vācelītē, kas tevi izglābs šķietamā bezizejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!