Foto: DELFI
Plāno atpūtu Cēsu pusē? Tad vari doties pastaigā pa Sarkano klinšu taku. Tā priecē ar sulīgi krāšņām klintīm, kurām piekļaujas debeszili ezeriņi, Rūcamavotu un lielformāta gleznām. Divus kilometrus garš piedzīvojums!

Sarkanās klintis ir smilšakmens iežu atsegums Gaujas senlejas kraujas apakšējā daļā. Klintis stiepjas 200–300 metru garumā gar Gaujas vecupes malu. Pati klints ir nišām un plaisām bagāta, vietām sasniedzot 10 metru augstumu.

Kas interesanti, klinšu sienā atrodami dažādi seni iegravējumi, kas ir mūsu vēstures liecības, tāpēc mūsdienās veikt jaunus skrāpējumus ir aizliegts.

Pašā takas sākumā, apmēram 20 metrus no starta punkta, Sarkano klinšu pakājē iztek Rūcamavots, kas ir ne vien skaists pastaigas papildinājums, bet arī vietējo ūdens ieguves vieta.

Foto: DELFI

Dodoties pa labiekārtotajām laipām un trepītēm, kā arī apskatot kā klintis, tā arī, piemēram, vareni skaistas krāsas ūdenstilpi, pēc puskilometra ikvienam ir izvēle – soļot šo pašu distanci atpakaļ vai doties pusotra kilometra pastaigā, veicot pilnu apli un galā nonākot atostāvvietā.

Foto: DELFI

Vērts izvēlēties otro, jo pēc mierīgas pastaigas pa kluso mežu, tuvojoties beigām, sākas lielizmēra gleznu izstāde brīvā dabā. Gleznas tapušas, iedvesmojoties no latviešu rakstnieka Kārļa Skalbes pasaku tēliem.

Foto: DELFI

Apkārtne ir labiekārtota, ir autostāvvieta, takā ir viegli orientēties, tomēr daudzo trepīšu un sakņaino taku dēļ nebūs ērti izbraucama ar ratiņiem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!