Vecpiebalgā ir ļoti daudz aizraujošu un skaistu pieturpunktu, tieši tāpēc šajā rudenī tur vērts paviesoties. Vecpiebalgas novada tūrisma speciālisti piedāvā skaistu vienas dienas maršrutu.

Dzērbenes muižas pils

Dzērbenes muižas pils ir saistīta ar ļoti plašu un interesantu vēsturi. Sākot ar intrigu un sazvērestību pilnu stāstu par neizdevušos mīlestību, kas novedusi abus mīlētājus pāragrā nāvē, beidzot ar pašas ēkas savdabīgajiem arhitektoniskajiem risinājumiem, kas aplūkojami vēl mūsdienās. Iepriekš sazinoties ar Vecpiebalgas tūrisma speciālistiem, iespējams rezervēt ekskursiju ar iespēju uzkāpt pils tornī.

Dzērbenes muižā darbojas arī vēstures rekreācijas klubs "Araisis", kur laicīgi piesakot vizīti, iespēja iejusties viduslaiku bruņinieka tēlā.

Paviesošanās Dzērbenes radošajā mājā

Dzērbenes radošā māja "Memberi" atvērta mākslai, mūzikai un radošai domai. Apmeklētājiem ir iespēja redzēt dizainera Aigara Lenkeviča uzņēmuma "Lampu dizaina darbnīca" ikdienu, ielūkoties mākslinieces, grafiķes Ērikas Mālderes radošajā pasaulē, kopīgi pagatavot noderīgas lietas (piemēram, liet papīru lampai vai vēstulei, gleznot ziedus, šūt vai adīt). Tāpat iespējams doties pastaigā pa vietām, ko iemūžinājis Dzērbenes baznīcas mācītāja dēls, baltvācu mākslinieks –rakstnieks Karls Gothards Grass (1767-1814). Lai šo visu izbaudītu, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Privātmuzejs "Kino ferma"

Seno kino lietu privātekspozīcija iespējams doties pusotru stundu garā aizraujošā ekskursijā, kur kolekcionāra pavadībā var iepazīt kustīgā attēla vēsturi, kā arī apskatīt un paturēt rokās filmu uzņemšanas tehniku. Zālē ar 50 vietām tiek rīkoti arī īpaši autentiskā kino seansi, ko var noskatīties gan individuāli, gan grupā. Muzeja apmeklējums iepriekš jāpiesaka.

Vecpiebalgas muiža

Pie Arisas upes atrodas Vecpiebalgas muižas komplekss. Vecpiebalgas muižas ēka celta 1688. gadā kā zviedru valdības īpašums. Pēc Ziemeļu kara Pēteris I uzdāvināja muižu Borisam Šeremetjevam, kurš muižas dzīvojamo ēku tagadējā izskatā cēlis ap 1784.–1786. gadu. Vecpiebalgas muižas klasicisma celtne kalpojusi par Slātavas muižas prototipu slavenajā Reiņa un Matīsa Kaudzīšu romānā "Mērnieku laiki". Bet uz šejieni vērts braukt vēl divu iemeslu dēļ.

Sveču māja unikāls ieguvums Vecpiebalgas novadam ir Aivas lolotā sveču māja, kur vienkopus atrodamas teju visas Vecpiebalgas amatnieku saveidotās lietiņas. Tas nozīmē, ka bez suvenīra mājās neaizbraukt! Vienlaikus tiek piedāvāta arī sveču liešanas meistarklase un iespēja sveču aromāta piepildītā telpā iedzert siltu kafiju.

Mākslinieka Jāņa Roņa izlolotā Piebalgas porcelāna fabrika ir vienīgā porcelāna ražotne Latvijā. Sākotnēji tika izveidota porcelāna mākslas galerija Vecrīgā, darbnīca Kalnciema ielā un apgleznošanas studija Majoru kultūras namā. 2007. gadā aizsākas porcelāna ražošana Piebalgā. Tagad "baltais zelts" kļuvis par vienu no Piebalgas simboliem.

"Rika zoo"

"Rika zoo" atrodas Latvijas sirdī, lauku saimniecībā, kurā pieejamas dažādas aktivitātes ikvienam. Šeit iespējams ne tikai baudīt skaisto dabas ainavu, bet arī apskatīt alpakas, ar kurām kopā var pastaigāties pa gleznainajiem Piebalgas pakalniem. Tās atrodas lielā nožogotā teritorijā un tās iespējams sastapt un pabarot.

Tāpat saimniecībā piedāvā arī pastaigu ar basām kājām pa Dzīvības taku, iespēju bērniem pavadīt laiku nelielajā interaktīvajā spēļu laukumā, kā arī izbaudīt pēdu masāžu alpaku aplokam blakus esošajā dīķī, ieliekot kājas ūdenī un ļaujot zivīm skrubināt pēdas.

Plašāka informācija "Visit Vecpiebalga" mājaslapā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!