Foto: Shutterstock

Kad runa ir par paklājiem, tad cilvēki allaž dalās divās frontēs – paklāju mīļi un paklāju pretinieki, jo tie uzskata, ka telpā tie ir tikai putekļu krājēji. Ja nu gadījumā esi nolēmis par labu paklājam, kas mājoklim piešķir omulības sajūtu, tad lūko "Country Living" padomus, kuros atklātas sešas lietas, par kurām padomāt pirms paklāja iegādes.

Paklāja izmērs. Pirms iegādes noteikti izdomā, cik lielu paklāju telpā vēlēsies – vai tas būs neliels paklājs tikai zem žurnālgaldiņa, pie vannas vai dušas, vai arī liela izmēra paklājs, kas būs izritināts pa visu istabu. Pirms iegādes noteikti izmēri telpas lielumu, lai nesanāk tā, ka esi iegādājies pārāk lielu paklāju, kā rezultātā tā maliņas nāksies uzlocīt. Portāls mudina viesistabā izvēlēties tik lielu paklāju, lai to varētu palikt ne tikai zem divām dīvāna priekšējām kājām, labākajā gadījumā – visām četrām, bet arī zem atpūtas krēsliem. Kāpēc tā? Kā izrādās, šādi telpa izskatīsies simetriskāka.

Paklāja forma. Visiem ir zināmi tā sauktie standarta paklāji, piemēram, taisnstūrveida. Tomēr paklājiem šī nav vienīgā forma, jo tie var būt arī apaļi, ovāli u.c.

Izvēlies piemērotāko stilu un krāsu. Kad esi izvēlējies piemērotāko paklāja izmēru un formu – neaizmirsti padomāt arī par paklāja stilu! Vai vēlies košu paklāju, kas vienlaikus būs kā telpas "odziņa?" Bet varbūt vēlies neitrālu paklāju, kas teju saplūdīs ar grīdas segumu? Taču varbūt telpā valda boho stila noskaņas, tāpēc tajā iederēsies rakstains paklājs ar bārkstīm sānos? Ja īsti nezini, kurš no paklājiem būs labāks, tad "Tava Māja" iesaka izmantot fotoapstrādes programmas, kurās vari "iemontēt" savā telpā paklāju, lai palūkotu, kāds tad būtu gala rezultāts. Ja ar nopietnām apstrādes programmām esi uz – jūs, tad ņem talkā kaut vai visiem zināmo programmu "Paint".

No kāda materiāla paklājs ir izgatavots? Vai vēlies paklāju ar garām plūksnām, īsiem sariem, ļoti mīkstu, veidotu no cilpiņām, bet varbūt – austu? Kad izvēlies segumu, tad noteikti neaizmirsti arī par tā praktisko pusi, proti, tīrīšanu. Vai izvēlēto paklāju būs viegli iztīrīt?

Paklāja tīrīšana. Nereti daudzi mājokļos neizvēlas paklājus, jo uzskata, ka tie ir putekļu krājēji. Pirms iegādes apdomā – kā tīrīsi paklāju? Vai mājoklī ir iegādāts putekļsūcējs? Kā tiksi galā ar traipiem, ja nu gadīsies šmuce? Vai paklājs būs viegli mazgājams veļasmašīnā?

Drošība pirmajā vietā! Vai izvēlētais paklājs uz grīdas seguma nebūs slidens? Ja nu gadījumā izvēlēts slīdīgs paklāja modelis, tad atceries, ka vienmēr var nopirkt pretslīdes paliktņus, kas izglābs situāciju. Atceries arī zelta likumu – paklāju noteikti nevajadzētu novietot apkures ierīču tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!