Vairāku azartspēļu uzņēmumu līdzīpašnieks un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" lēsa, ka savas dzīves laikā varētu būt nopelnījis ap 60 līdz 70 miljonus eiro un aptuveni desmito daļu no tiem atvēlējis mākslai. Tiesa gan, kā liecina "Lursoft" pieejamie dokumenti, Zuzāns jau 2009. gadā vienam no saviem uzņēmumiem aizdevis vairāk nekā 90 miljonus eiro lielu summu. Kā tieši šis darījums veidojies, uzņēmējs intervijā neatcerējās, tomēr vairākkārt uzsvēra, ka tas bijis "pilnīgi likumīgs" un visi nodokļi valstij esot nomaksāti.

Intervijā jautāts par to, cik dzīvē nopelnījis, Zuzāns atzina, ka precīzu aprēķinu veicis neesot, bet lēsa, ka tie varētu 60 vai 70 miljoni eiro. Savukārt dažādus mākslas projektus viņš atbalstot kopš 2008. gada, un lai arī katru gadu miljona eiro apjomu šis atbalsts nav sasniedzis, kopumā mākslai atveltīti septiņi vai astoņi miljoni eiro. "Baznīcas tiesa," viņš ironizēja.

Saskaņā ar "Lursoft" pieejamajiem datiem Zuzānam caur vairāku uzņēmumu ķēdi pieder 40% kapitāldaļu SIA "Alfor", kura operē zīmola "Fēnikss" spēļu zāles. Tas ir, 40% kapitāldaļu SIA "Alfor" pieder SIA "Foroms", tā savukārt pilnībā pieder SIA "FVR Invest", bet tā – Zuzānam. 2016. gadā SIA "FVR Invest" pamatkapitāls samazināts par 20 miljoniem eiro, un šī summa izmaksāta uzņēmuma īpašniekam. Līdzīga operācija notikusi 2013. gadā, kad pamatkapitāls samazināts par aptuveni 32,4 miljoniem eiro, bet īpašniekam no tiem izmaksāti 30,3 miljoni. Tas savukārt bijis iespējams, jo 2009. gadā Zuzāns kapitalizējis aizdevumu šim uzņēmumam vairāk nekā 90 miljonu eiro apjomā.

To, kā veidojusies šāda situācija Zuzāns komentēja īsi: "Tāds bizness." Viņš norādīja, ka naudas plūsmas ir pilnīgi legālas un kārtotas ar auditorkompāniju palīdzību. Uz jautājumu, kur 2009. gadā ņēmis šādu summu, ko aizdot uzņēmumam, Zuzāns atzina, ka tas bijis tik sen, ka no galvas neatceras, bet uzsvēra, ka tas bijis "pilnīgi likumīgs darījums". Uz jautājumu, vai šo summu no kāda toreiz aizņēmies, Zuzāns nemācēja atbildēt, bet norādīja, ka šobrīd nevienam parādā neesot.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!