Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV esot informējušas Irākas valdību, ka plāno slēgt savu vēstniecību Bagdādē, ja Tuvo Austrumu valsts nespēs novērst uzbrukumus pret tās darbiniekiem, ziņo "The Washington Post".

"Mēs ceram, ka Amerikas administrācija to [plānu] pārskatīs," svētdien paziņoja Irākas premjerministra Mustafa al-Kadimi pārstāvis Ahmeds Mulla Talals.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sestdienas vakarā paziņoja Kadimi par plāniem, mediju informējusi amatpersona, kas pārzina šo jautājumu. Divas Rietumu valstu amatpersonas Bagdādē sacīja, ka viņu valstu diplomātiskās pārstāvniecības ir informētas par plānu.

Svētdien vēl nebija skaidrs, vai Baltais nams arī realizēs šo plānu. Tāpat vēl neesot zināms, kam jānotiek, lai ASV to atliktu. Ja Vašingtona tomēr lemj par labu šī plāna īstenošanai, paredzams, ka vēstniecības slēgšana aizņems 90 dienas, un tas dos ASV iespēju pārskatīt lēmumu, sacījis situāciju pārzinošs diplomāts.

Irākas amatpersona sacīja, ka ASV valdība lūdza stingrākas darbības pret kaujinieku grupējumiem, liekot noprast, ka vēstniecības darbības apturēšanu varētu novērst, ja Vašingtonas lūgums tiktu izpildīts.

ASV Valsts departamenta pārstāve atteicās komentēt Pompeo "privātās diplomātiskās sarunas ar ārvalstu līderiem", taču uzsvēra ASV neapmierinātību ar Irānas atbalstītajām grupām, kas veic uzbrukumus vēstniecībai. Viņa sacīja, ka šādi uzbrukumi "ir bīstami ne tikai mums, bet arī Irākas valdībai, blakus esošajām diplomātiskajām misijām, kā arī bijušās Starptautiskās zonas un apkārtējo teritoriju iedzīvotājiem".

Plašu rezonansi radīja ASV janvārī īstenotais uzbrukums, kura rezultātā pie Bagdādes lidostas tika nogalināts ietekmīgais Irānas komandieris Kasems Soleimani. Reaģējot uz notikušo, Irākas parlamenta deputāti pieprasīja ASV karaspēka izvešanu no valsts. Savukārt Irānas atbalstīti militārie grupējumi izvērsa raķešu un cita veida uzbrukumu kampaņu pret ASV vēstniecību un Irākas militārajām bāzēm, kurās atrodas ASV vadītās koalīcijas karaspēks.

Šo grupējumu veiktos uzbrukumos šogad nogalināti divi ASV bruņoto spēku pārstāvji, brits un vairāki Irākas drošības spēku pārstāvji. Pēdējo mēnešu laikā neliela mēroga uzbrukumi ir vērsti arī pret kolonnām, kas saistītas ar ASV vadīto koalīciju.

ASV vēstniecība Bagdādē ir kļuvusi par vienu no lielākajiem Amerikas diplomātiskajiem posteņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!