Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis kriminālprocesu pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonu, kurš, iespējams, pielietojis vardarbību pret aizturēto, portālu "Delfi" informēja IDB.

Policists, iespējams, nepamatoti pielietoja spēku pret administratīvi aizturēto VP iecirkņa telpās, tādējādi kriminālvajāšanai prokuratūrai nodots kriminālprocess par Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tā saistīta ar vardarbības pielietošanu.

Turklāt šī VP amatpersona, iespējams, veica arī neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, nododot trešajām personām fiziskas personas datus, kas iegūti no dienesta informācijas sistēmām, tādējādi ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu arī pēc Krimināllikuma 329. panta. Par šādu pārkāpumu Krimināllikums paredz līdz vienam gadam ilgu cietumsodu.

IDB atzīmēja, ka izmeklēto kriminālprocesu vidū būtisku daļu veido arī ar valsts amatpersonu veiktu dienesta pilnvaru pārsniegšanu un vardarbību saistīti kriminālprocesi. 2019. gadā Iekšējās drošības birojs uzsāka 45 kriminālprocesus par valsts amatpersonu iespējami vardarbīgu rīcību, un arī šogad IDB lietvedībā ir ievērojams skaits kriminālprocesu, kuros tiek veikta izmeklēšana par valsts amatpersonu iespējamu vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!