Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kamēr mūsu platuma grādos priecājamies par āboliem un bumbieriem, tikmēr Gazā pilnā sparā rit dateļu ražas novākšana.

Fotoaģentūras "Reuters" fotogrāfi ik pa laikam iemūžina ražas novākšanu dažādās pasaules valstīs, un šoreiz viņi iemūžinājuši dateļu novākšanu Gazā. Dateļu sezona sākas septembrī un ilgst līdz pat decembrim.

Saldās dateles tiek iegūtas no dateļpalmām (Phoenix dactylifera). Vārds "datele" ir cēlies no sengrieķu vārda daktylos, kas burtiski nozīmē – "pirksts". Šāds nosaukums noteikti ir dots dateles formas dēļ, jo tā ir ovāla, trīs līdz septiņus centimetrus gara un divus, trīs centimetrus resna. Datelēm var būt dažādu toņu nokrāsas, piemēram, gaiši sārtas, brūnganas līdz dzeltenai, un tās iedala pēc šķirnēm, mitruma līmeņa un gatavības pakāpes.

Dateles ir ne vien garšīgas, bet arī satur lērumu vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju. Turklāt dateles ir arī viens no dabiskajiem saldinātājiem, ar ko var aizstāt cukuru.


Eksotiskā augļa novākšana notiek, ievērojot Covid-19 ierobežošanas noteikumus. Darbinieki ir uzvilkuši sejas maskas, tiesa, kā redzams fotogrāfijās, ne visi darbinieki maskas nēsā pareizi, jo tās nenosedz degunu. Ražas vākšanā tiek izmantots gluži vai alpīnistu cienīgs ekipējums – strādnieki palmās rāpjas speciālā aprīkojumā, nocērt dateles un noceļ tās no kokiem.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc tam novāktās dateles ceļo uz pārstrādi, lai tās tālāk nonāktu veikalu plauktos visā pasaulē.

Galerijā vari aplūkot vairāk fotogrāfiju no dateļu novākšanas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!