Foto: Shutterstock
Klāt sīpolpuķu stādīšanas laiks! Augsnē jāliek ne tikai skaistie tulpju sīpoli, bet arī narcišu, hiacinšu un citi. Šos sīpolus iemīļojuši arī grauzēji, tāpēc vaicājām pieredzes bagātajiem tulpju selekcionāriem padomus, kā apkarot žurkas.

Zinošais tulpju selekcionārs Juris Egle no Grobiņas sarunā ar "Tavs Dārzs" saka, ka pagaidām tulpju stādīšana nav nokavēta, tieši tagad ir pats labākais laiks tulpju stādīšanai. Runājot par grauzējiem, selekcionārs atzīst – tas ir sāpīgs jautājums. Žurkas iemīļojušas arī viņa stādītos tulpju sīpolus un pat mazos krokusus.

Kā gan viņš cīnās pret žurkām? Kā stāsta selekcionārs, viņš nopircis smalku metāla sietu. To klājis gan apakšā zem sīpoliem, gan arī malās, izveidojot no tā tādu kā grozu. Vēl viņš ir dzirdējis un arī pats novērojis, ka žurkām ne visai patīk grants. "Kur dārzā ir grantaināks, tur man sīpolus neēd ārā," norāda Egle. Granti var pabērt gan zem sīpoliem, gan arī tulpju "sānos".

Vaicāts, ko domā par indēm, lai apkarotu žurkas, audzētājs ir skeptisks. "Indes ir dikti švakas palikušas, kādreiz bija stiprākas. Pērn lielu naudu iztērēju, bet žurkas tik ēda un ēda, bet nemira," stāsta Egle. Viņš sapratis – tā ir naudas izsviešana vējā. Savukārt par speciālajiem sīpolu traukiem viņam viedokļa nav, jo pats nav izmēģinājis. "Daži cilvēki man ir teikuši, ka tie trauki līdz, bet citi, ka nelīdz," atzīst selekcionārs. Viņš tomēr iesaka pieturēties pie metāla konstrukcijām, kas jāierok vismaz metru zemē, lai grauzēji sīpoliem netiek klāt.

Savukārt sīpolpuķu un peoniju audzētājam Jānim Dukaļskim no Daugmales ir paveicies, jo viņa dārzā žurku nav. Viņš savulaik izmēģinājis visādus variantus, lai ar tām cīnītos – pircis indes, iegādājies ultraskaņas ģeneratorus un mēģinājis vēl citas metodes, bet žurkas prom negājušas. Viņš arī piekrīt Egles viedoklim – žurkas ar indi dārzā nevar apkarot. Kā stāsta audzētājs, veikalos var iegādāties speciālus sīpolu traukus, piemēram, metāla vai plastmasas grozus, kuriem ir caurumiņi. Sīpols jāieliek grozos un jāierok dobēs. Ja speciālie sīpolu trauki nav pieejami, tad zemē var ierakt metāla sietu, kas salocīts kā kaste.

Viņš ir skeptisks par tautā izskanējušo viedokli, ka sīpolpuķes vajag stādīt īsu brīdi pirms sala, lai žurkas nepagūst apēst sīpolu. Kā skaidro Dukaļskis – uz to nevajag paļauties, jo ziema ar bargu salu var arī nepienākt. Kā piemēru viņš min pērnā gada ziemu.

Ja arī tev ir zināma kāda lieliska metode, kas palīdzēs cīņā pret žurkām, kas apēd tulpju sīpolus – padalies ar to "Tavs Dārzs" lasītājiem! Raksti to e-pastā: maja@delfi.lv vai arī izsaki viedokli komentāru sadaļā!

Savukārt zemāk vari lasīt citus noderīgus rakstus par tulpēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!