Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Neatkarīgi no laikapstākļiem un gadalaika, lielisks izbrauciena galamērķis ir seno spēkratu muzejs atpūtas kompleksā "Miķelis", kas atrodas 15 kilometru attālumā no Bauskas centra, braucot uz Lietuvas pusi. Tur aplūkojama lielākā privātā automašīnu kolekcija Baltijā un zinošs gids būs gatavs runāt stundām ilgi, jo angārā sapulcēti 104 eksponāti – gan traktori, gan ugunsdzēsēju automašīnas, gan vieglās mašīnas un motocikli.
Jau 1975. gadā kolhoza "Uzvara" priekšsēdētājs Ivars Jansons sāka veidot lauksaimniecības tehnikas kolekciju, tolaik to atpazina pēc nosaukuma "Lauksaimniecības tehnikas muzejs". Šobrīd kolekcijā ir 104 spēkratu vienības, bet ekspozīcijas lielākais lepnums ir paša Jansona "Čaika GAZ-13", kas Gorkijas automobiļu rūpnīcā ražota 1972. gadā. Otra pērle ir ķiršsarkanais 1953. gada "ZIS 110B", kuras vērtība tuvojoties sešciparu skaitlim. Šādus kabrioletus mazās sērijās ražoja valsts augstākajām amatpersonām un 50. gadu vidū armijas parādēs zirgus nomainīja "ZIS" automašīnas.
Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Vecākā automašīna ir 104 gadus veca un gids zina stāstīt, ka tā izmantota pirmās neatkarīgās Latvijas armijas vajadzībām. Unikāla automašīna ir septiņvietīgais "Ford-Vairogs", kas piederējusi Krišjāņa Barona mazdēlam Paulam Baronam, kurš bija rūpnīcas "Vairogs" direktors. Braucamā stāvoklī ir 90 procenti spēkratu, dažiem vien jāpieregulē eļļas līmenis, citiem jāpieliek akumulators. Bet tumši zaļais "GAZ-AA" dēvējams par filmu zvaigzni, jo redzams filmā "Tēvs nakts" un seriālā "Sarkanais mežs".

Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Īpašiem gadījumiem kādu no trīs automašīnām var arī noīrēt – paša Jansona melno "Čaiku", sarkanu 1959. gada vai šampanieša krāsas "Mercedes".

Atpūtas kompleksa teritorijā ir arī brīvdabas muzejs, kur aplūkojama tipiska Zemgales zemnieku saimniecība, kur var gūt ieskatu par sadzīvi 19. – 20. gadsimta mijā. Tā kā turpat tek Mūsas upe, vasarā var braukt ar laivām, SUP dēļiem, kā arī peldēties un nopērties pirtiņā, kur savulaik ļoti bieži atpūtusies Leonīda Brežņeva meita.


Abas ekspozīciju zāles ērti pieejamas gan cilvēkiem ar kustību traucējumiem, gan bērnu ratiņiem. Muzejs darbojas katru dienu, izņemot sarkanos datumus, bet darba laiku ērti paturēt prātā, jo tas saīsinās līdz ar saulrietu – ja vasarā muzejs darbojas līdz pat astoņiem vakarā, tad ziemā durvis ver ciet jau pēcpusdienā. Apmeklējums iepriekš nav jāpiesaka, vienīgi, ja grib dzirdēt arī gida stāstījumu, tas jārezervē iepriekš. Ekskursijas tiek vadītas latviešu, angļu vai krievu valodā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!