Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Pasaules Motosporta padomes apstiprinātajā FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) kalendārā 2021. gadam iekļauts arī Igaunijas rallijs, kas no 15. līdz 18.jūlijam notiks Tartu un Igaunijas dienvidos, pirmdien vēsta sacensību organizatori.

Ziņojumā teikts, ka Igaunijas rallija posms šī gada septembrī pirmais pasaules čempionāta posms, kurā Covid-19 apstākļos klātienē piedalījās tik liela skatītāju auditorija un kas beidzies bez jauniem infekcijas gadījumiem. Iespējams, ka tas bija papildu pluss organizatoriem, lai Igaunija nākamgad atkal būtu WRC kalendārā.

"Igaunija ir kļuvusi par pasaules klases rallija valsti. Iespēja uz Igauniju atvest rallija pasaules labākos braucējus un organizēt starptautiskas sacensības plašākā mērogā nozīmē uzticību mums," saka Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass. "Mēs sarīkojām priekšzīmīgu pasākumu, kuru šogad tikai 63 dienu laikā organizēja "Rally Estonia" komanda sadarbībā ar sponsoriem un Igaunijas iedzīvotājiem."

"Papildus tam, ka igaunis ir pasaules čempions rallijā, mēs esam meistari arī pasaules klases rallija sacensību organizēšanā," Igaunijas panākumus WRC jomā atzīmēja arī Igaunijas kultūras ministrs Tenis Lukass. "Kamēr mums nav dotas tiesības organizēt olimpiskās spēles, mēs organizēsim visas sacensības tā, it kā mēs organizētu olimpiādi."

"Esmu ārkārtīgi gandarīts, ka nākamā gada "Rally Estonia" notiks kā WRC pasākums un tajā simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē apskatīs Dienvidigaunijas skaistos dabas un kultūras apskates objektus un Jegevas apgabalu," priecājas Lukass.

"Ir visi priekšnoteikumi panākumiem - pieredze ideālu sacensību organizēšanā sarežģītos apstākļos, laba sadarbība starp organizatoriem un valsti un izcila igauņu līdzjutēju auditorija," viņš norāda uz Igaunijas priekšrocībām šādu sacensību organizēšanā.

"Apstiprinājums "Rally Estonia" iekļaušanai 2021.gada pasaules čempionāta kalendārā bija gaidīts un nemaz nepārsteidza - šogad organizatori pierādīja, ka sacensības visaugstākajā līmenī tiek izcili vadītas pat vissarežģītākajos apstākļos ārkārtīgi ierobežotā laika posmā," atzinību skaidro Igaunijas Autosporta savienības valdes loceklis Janis Kāls.

"Neapšaubāmi, šī atzinība ir domāta tūkstošiem cilvēku, kuri jebkādā veidā šogad piedalījās rallija sagatavošanā un norisē. Piekrītu tiem, kas saka, ka pasaules čempionāta posms mājas ceļos ir vislabākā iespēja atklāt savu potenciālu vietējai rallija elitei," viņš piebilst. "Mēs ceram, ka nākamgad varēsim mazāk nodarboties ar veselības risku pārvaldīšanu un ka tādējādi vairāk resursu varēsim izmantot pozitīvu emociju radīšanai."

""Rally Estonia" organizatoru komanda desmit gadu laikā ir izveidojusies par komandu, kas var pārvarēt pat šķietami nepārvaramas grūtības," bilst "Rally Estonia" direktors Urmo Āva. "Tomēr mēs to neesam darījuši vieni. Mums gadiem ir bijuši spēcīgi partneri privātajā, publiskajā, kā arī starptautiskajā sektorā. Un 2020.gadā mums bija unikāla iespēja organizēt FIA pasaules rallija čempionāta pirmo posmu Igaunijas vēsturē. Varu teikt, ka Igaunijas rallijs, kas notika septembrī, kopā mums izdevās par 101%."

Viņš piebilst, ka sekmīgā pasākuma organizācija šogad ir novedusi pie tā, ka arī 2021.gadā "Rally Estonia" būs FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā.

"Rally Estonia" kā 2021.gada FIA pasaules rallija čempionāta posms notiks Tartu un Igaunijas dienvidos no 2021.gada 15. līdz 18.jūlijam.

Nākamā gada WRC sāksies ar Montekarlo posmu no 21. līdz 24. janvārim. Sezona turpināsies Zviedrijā, Horvātijā, Portugālē, Itālijā, Kenijā, bet Igaunijas posms plānots kā septītais no 12 posmiem. Pēc Igaunijas sacensību dalībnieki pārcelsies uz Somiju, sezonu nobeidzot ar Lielbritānijas, Čīles, Spānijas un Japānas rallijiem, Japānā finišējot 14. novembrī.

Kā rezerviste neparedzētu Covid-19 šķēršļu radītu traucējumu gadījumā kopā ar Turciju, Beļģiju, Grieķiju, Itāliju (Moncas trasē) un Argentīnu ir nosaukta arī Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!