Foto: Shutterstock
Ne pirmo reizi stāvu lielveikalā pie vīna plaukta, rokās turu vīna pudeli ar ļoti māksliniecisku un radošu etiķeti (tieši tās dēļ izvēlējos pudeli), un tas, ko lasu vīna aprakstā, liek sariesties siekalām mutē – vīns ar šokolādes pēcgaršu, vaniļas niansēm un pipariņu. Izklausās tik vilinoši – tieši šokolādes pēcgarša. Vakariņās lieku pirkumu galdā un gaidu šokolādes pēcgaršas baudījumu. Nogaršoju pirmo malku un... vīns kā vīns. Nejūtu neko īpašu, tikai sīvu garšu mutē. Pēc kārtējās šādas vilšanās saprotu – vai nu vīns vispār nav domāts man, vai arī pienācis laiks iepazīt vīna kultūru. Kā gan citādi izvēlēties īsto vīnu, kas garšos?

"Skaista un pievilcīga etiķete ne vienmēr nozīmē, ka pudelē būs dzēriens, kas garšos. Runa nav par kvalitatīvu vai nekvalitatīvu vīnu, bet tieši to – kas tev garšos konkrētajā situācijā," stāsta 2020. gada labākais vīna viesmīlis, kurš laurus plūca septembrī notikušajā Latvijas vīnziņu jeb someljē čempionātā, – Ņikita Žaičenkovs no restorāna "Barents". Viņš uzskata: lai izvēlētos garšīgu vīnu vakariņām un stilu, kas tev patiks, dzēriena kultūra jāiepazīst mazliet vairāk. Sākam!

Saku vīnzinim, ka ne tikai jaunības gados cilvēki mēdz teikt, ka viņiem pat labāk garšo lētāks vīns, nevis dārgāks, uz ko vīnzinis atbild: "Tā arī varētu būt, kāpēc ne? Galvenais, lai cilvēkiem garšo. Protams, ja vīna cena būs 2–3 eiro, tad tas, visticamāk, nebūs vīns, bet kāds vīna dzēriens, kurā būs kaut kāds alkohols un ķīmija. Bet, ja vīns lielveikalā maksā 5–7 eiro, tas, visticamāk, jau taisīts no vīnogām, vīns būs vienkāršs, bet tas nebūt nenozīmē, ka slikts. Es arī pats dažreiz izvēlos kādu vienkāršāku vīnu" stāsta Ņikita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!