Šo dabas taku droši varētu nosaukt par mazo Pierīgas slēpto dārgumu, kur izbaudīt mieru un klusumu, turklāt arī kārtīgi izstaigāties. Līdumu karjers atrodas tikai 30 kilometrus no Rīgas, un 2018. gada nogalē šeit veikti apjomīgi labiekārtošanas darbi, izbūvējot fantastisku pastaigu laipu un labiekārtojot ūdenskrātuves apkārtni ar soliņiem, galdiņiem, griliem, rotaļu laukumu un pat kafijas aparātu.

Dabas taku entuziaste, Kurzemes plānošanas reģiona "UniGreen" projekta vadītāja Alise Lūse, kura ar pastaigas iespaidiem piekrita dalīties ar "Tūrisma Gida" lasītājiem, stāsta, ka jau pa ceļam ievēroja, ka uz karjeru ved labs, asfaltēts ceļš, kam paralēli vijās jauns un kvalitatīvs riteņbraucēju celiņš, kas, kā izrādās, sākas pašā Olainē.

"Piebraucot pie karjera, skatam uzreiz pavērās tiešām skaistā karjera apkārtne un nevarēja neievērot, cik ļoti ir padomāts, lai teritorija būtu labiekārtota. Drusku pietrūka kāda informācijas zīme stāvlaukumā, kā ved taka un no kurienes to sākt, taču paveicās, ka pie karjera piebrauca viena ģimenīte un devās iebrauktuves virzienā, turpinot ceļu gar karjera labo krastu. Taka sākumā ved pa asfaltēto ceļa daļu, taču turpat jau drīz parādās arī pirmais informācijas stends ar karjera zīmējumu un takas maršrutu. Sasniedzot karjera tālāko punktu, taka turpinās pa grantētu pastaigu celiņu un, nonākot karjera otrā pusē, sākas koka pastaigu laipa, kas sniedz patiešām ainavisku pastaigu gar karjera kreiso krastu," stāsta Lūse.

Kopējais dabas takas garums ir 2,8 kilometri un tā vijās visapkārt karjeram. Ātrā solī sanāks cilpot kādas 45 minūtes. Jāatzīmē, ka šī taka visā tās garumā ir viegli izbraucama arī vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ratiņkrēslā. Lieliska vieta arī makšķerniekiem, kurus pārīti pa ceļam arī sastapa Lūse.

Savukārt sportotājiem šī vieta būs lieliska, jo papildu var nonūjot, noskriet, nomīt vēl papildu piecus kilometrus pa pavisam nesen izbūvēto veloceliņu, kas no karjera aizved līdz pat Olaines Mežaparkam un vēl vismaz trīs kilometrus pa paša mežaparka taciņām. "Starp citu, kas vēl nav bijuši – mežaparks noteikti ir apmeklējuma vērts, jo šeit ir plaša un moderna bērnu rotaļu pilsētiņa, daudz pastaigu taciņu un Baltijā augstākais grafiti mākslas darbs uz 45 metrus augstā ūdenstorņa," rezumē Lūse.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!