10. oktobrī atklātas Baldones stāstu takas – četri pārgājienu maršruti, kurus ejot var klausīties audiogidu. Viss, kas nepieciešams, ir viedtālrunis ar interneta pieslēgumu un jebkura QR koda nolasīšanas aplikācija, pastāstīja Baldones novada domes tūrisma organizatore Irina Sietiņa.

16 stāsti 60 minūtēs latviešu, krievu, angļu vai lietuviešu valodās palīdzēs iepazīt Baldoni un tās dabu – takas, mežus, purvus, kalnus, kūrvietas vēsturi, aktīvās atpūtas iespējas un tūristiem pievilcīgas vietas. Maršruts plānots tā, lai apmierinātu ļoti atšķirīgas intereses. Patīk daba, māksla, vēsture, kultūra, arhitektūra vai aktīvais sports? Tas viss iekļauts maršrutos!

Maršruti ir pilnībā marķēti un katrā apskates objektā ir uzstādīts informatīvais stends, uz kura atrodama QR kodu sleja. Taku simbols ir pēdiņas – sarkanas un zilas. Tās nepārprotami aicina doties ceļā un aizved līdz katram apskates objektam.

Tiem, kam patīk garas pastaigas, būs piemērots Lielais loks – 20 kilometri. Te var dzirdēt pilnīgi visus 16 stāstus. Būs iespējams apmeklēt Baldones muzeju, observatoriju un aktīvās atpūtas kompleksu "Riekstukalnu".

Mazais loks vairāk koncentrējas ap pilsētu. Baldones centrs ļoti pakāpeniski pārtop mežā un astoņu kilometru loks ātri vien atved sākumpunktā, pa ceļam iepazīstinot ar deviņiem apskates objektiem, tostarp Ceriņu parku, Balto pili, Zirgu tramvaju, Baldones dūņu pirmo atradni.
Tie, kam tīkamāka aktīvā atpūta un daba, var iet pa Riekstukalna taku. Tā galvenokārt ved caur skaistiem egļu mežiem. Takas galā ir aktīvās atpūtas komplekss "Riekstukalns", Riekstukalna tornis un Baldones observatorija.
Vēstures mīļotāji, kas labprāt izbauda mežainus apvidus, aicināti doties pa Mercendarbes taku, kurā iekļauti četri audiogida stāsti. Tās galā ir Mercendarbes muiža, turklāt jau novembrī tur gaidīs Baldones muzeja jaunā ekspozīcija. Pa ceļam iespējams noskaidrot gan par Baldones dūņu pirmo atradni, gan redzēt Pirmā pasaules kara dzelzceļa uzbēruma fragmentu.

Maršrutu apraksti un kartes pieejamas šeit.

Kas interesanti, lai ilustrētu audiogida stāstus, 2020. gada augustā tika rīkots trešais Baldones novada glezniecības plenērs, kurā tapa lielformāta mākslas darbi. Šie darbi ir uzstādīti un apskatāmi "Baldones Meža galerijā", skaistā egļu mežā, caur kuru ved Baldones stāstu takas.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!