Foto: DELFI

Muris, Pūka, Rūdis un Tince ir tikai daži no dzirdētajiem vārdiem, kādos saimnieki nodēvējuši savus murrājošos mājas mīluļus. Taču – kuri vārdi ir vispopulārākie un kāda ir to piešķiršanas motivācija? Uz šiem jautājumiem aptaujā aicina atbildēt Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas institūts, kura publicētā aptauja iemantojusi atsaucību soctīklu lietotāju vidū.

Kā skaidrojusi anketas veidotāja, tā sagatavota, lai "zinātniskos (filoloģiskos) nolūkos apkopotu kaķu vārdu izvēles motivāciju. Ikviena aizpildītā anketa palīdzēs tapt referātam un zinātniskai publikācijai."

Anketas aizpildītājiem jānosauc kaķa vārds, jānorāda, vai tas ir šķirnes dzīvnieks, kāda ir kaķa vārda izvēles motivācija, kādā novadā vai pilsētā kaķis dzīvo un cik četrkājainajam mīlulim ir gadu. Ja atbilžu sniedzējam ir vairāki kaķi, viņš aicināts to aizpildīt vairākkārt – par katru kaķi atsevišķi.

Anketu vari aizpildīt, klikšķinot šeit.

Runājot par kaķiem ar interesantiem vārdiem, portālā esam stāstījuši par Čempionu un Nikolaju. Čempiona vārda izvēlē saimnieks Krišjānis iedvesmojās no draugiem. "Mums draugam ir dēls, kurš nodarbojas ar sportu. Kādu dienu aizbraucām pie viņiem ciemos, un mazais izdomāja pabraukāties ar riteni. Visa brauciena laikā tēvs viņu sauca par čempionu, nemitīgi atkārtojot: "Kas tu esi? Tu esi čempions," tādā veidā motivējot mazo mīties ātrāk," Krišjānis stāsta. Šis vārds viņam ļoti iepaticies, tāpēc nolēmis tajā saukt arī savu kaķi.

Turpretim Nikolajam vārdu iedeva cilvēks, kurš viņu atrada un atveda Krišjānim. "Viņš iedeva kaķim Svētā Nikolaja vārdu, jo sākotnēji runci gribēja atdot cilvēkam, kurš pēc profesijas ir teologs, tāpēc tas tā labi sagāja kopā," saimnieks skaidro. Ar šo mīluļu stāstu plašāk vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!