Foto: LETA
Bijusī kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende Valsts prezidentam Egilam Levitam un kultūras ministram Naurim Puntulim nosūtījusi atklātu vēstuli, kurā aicina palielināt Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumu jau 2021. gadā. Publicējam eksministres valsts augstākajām amatpersonām un medijiem izsūtīto vēstuli.

Augsti godātais Latvijas Republikas Prezidenta kungs, Latvijas Republikas Ministru prezidenta kungs, Latvijas Republikas Kultūras ministra kungs!

Patiesi cienot jūsu darbus Covid-19 pandēmijas procesa regulēšanā, kā arī lēmumus radošo personu nodokļu regulējuma sakārtošanā.

Dienu pēc radošo personu "Ķieģeļu revolūcijas" pie Saeimas par negodīgu attieksmi un nevēlēšanos iedziļināties kultūras jomas izaicinājumos, kā arī dienā, kad Valsts prezidents Egils Levits rosinājis Saeimu noteikt 15. oktobri par Valsts valodas dienu, kas ir ļoti apsveicama iniciatīva, lai stiprinātu valsts pamatus - aicinu Jūs mirkli padomāt par Latvijas valsti!

Pasaulē dažādi rodas un veidojas valstis, mūsu Latvijas formula ir – "kultūra, nācija, valsts" (E. Levits). Šobrīd, lai glābtu pandēmijas situācijas slimnīcās un citur, daži valsts sektori ir nonākuši neapskaužamā stāvoklī ar tendenci samazināties un izzust. Arī Latvijas kultūra. Glābjot vienu bērnu, no vannas izlejam otru.

Lai nepieļautu valsts pamatu izzušanu, manuprāt, ir laiks pieņemt lēmumu par Valsts Kultūrkapitāla fonda budžeta palielinājumu līdz Igaunijas līdzīga fonda līmenim, sākot jau ar 2021. gadu. Ar Igauniju bieži pozitīvi sacenšamies, būtu ideāli sākt ar pamatu pamatu – Latvijas kultūras finansēšanas apjomu un kārtību.

Sakot "A" - sakārtot radošo personu nodokļu taisnīgu regulējumu, sakām arī "B" - godīga un adekvāta finansēšanas kārtība.

Ja nebūtu pieejams resurss vispār valsts budžetā kā tas bija 2008. – 2010. gadu krīzē, to varētu saprast, ka naudas nav un visi vienlīdzīgi cieš, taču šajā krīzē ir cita situācija. Sabiedrībā ir jūtama spriedze un gaisotne, kurā dominē – netaisnības sajūta. Kultūras profesionāļi ir pirmie jutīgie, kuri ņem ķieģeļus. Pagaidām nemet!

Lūdzu atbalstīt manu aicinājumu par Latvijas valsts pamatu stiprināšanu tās de jure atzīšanas simtgadē!

Ar cieņu,
Žanete Grende
Latvijas Republikas
Kultūras eksministre
(2011.-2013.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!