Novembrī, kad jo īpaši pietrūkst gaismas un siltuma, Latgales pilsētas piedāvā vairākus brīvdabas pasākumus, kuros baudīt krāsu un gaismas mijiedarbību drošos apstākļos.

Sagaidot Latvijas 102. dzimšanas dienu, Rēzeknē 13., 14. un 15. novembrī katru vakaru, iestājoties tumsai, būs iespēja doties gaismas pastaigā un iepazīt mākslinieces Elitas Patmalnieces tēlu pasauli viņas veidotajā brīvdabas fantāzijā "Sapnis Rēzeknē". Pa Atbrīvošanas aleju no Latgales ielas līdz Nikodema Rancāna ielai tiks izgaismotas vairākas ēkas ar mākslas darbu etīdēm, līdz ar to brīvdabas fantāzija "Sapnis Rēzeknē" trīs vakarus, iestājoties tumsai, septinū stundu garumā pārvērtīs Rēzeknes centru par mākslinieces sapņu pasauli. Elitas Patmalnieces krāsu un tēlu pasaule Rēzeknē izdzīvos krāsu, skaņu un gaismu pārvērtības, kādas Latgale piedzīvo četros gadalaikos – bezrūpīgajā vasarā, majestātiskajā rudenī, apcerīgajā ziemā un trakulīgajā pavasarī. Instalācijas darbu autore – Elita Patmalniece, sižetiskās līnijas autors – Kārlis Anitens, video mākslinieks – Kārlis Ozoliņš, producents – "Untitled Originals".

Tāpat 18. novembrī un nedēļas nogalēs līdz 6. decembrim, iestājoties tumsai, vakara pastaigu maršrutā var iekļaut Latgales vēstniecību "Gors" – ēka staros un skanēs uz āru, pastāstīja pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” pārstāve Maija Upeniece.

Pastaigas laikā organizatori aicina distancēties un pēc izgaismoto namu apskates doties prom.

Savukārt Preiļu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem Preiļu pils parka komanda ir sagādājusi īpašu pārsteigumu valsts svētku laikā. Ir īstenots sen lolots sapnis – izgaismoti Preiļu pils logi no iekšpuses, radot sajūtu, ka pilī atkal ir dzīvība un rosība kā senos laikos. No 11. līdz pat 22. novembrim katram interesentam būs iespēja vērot šo neparasto skatu, pastāstīja Latgales tūrisma asociācijas pārstāvji.

Tāpat Preiļu pilsētas centru rotā jauns svētku noformējums – trīs lielas saktas, kas simbolizē nemainīgu atdzimšanas ciklu: saule noriet un saule uzlec. Saktas ir izgaismotas arī diennakts tumšajā laikā. Noformējumā dominē aplis un dažādu lielumu apļu kombinācijas, kas veido veselus zīmju rakstus. Virzība pa apli atgādina nemitīgu atgriešanos pašam pie sevis.

Savukārt Preiļu novada Pelēču centrā no 11. līdz 22. novembrim tiks uzstādīti vairāki gaismas objekti, kuru vienojošā tēma būs "Latvijas daba", akcentējot dabas skaistumu ne tikai pavasarī un pilnbriedā, bet arī vēlā rudenī un tumsā. Pirmais objekts būs pie Pelēču pieturas, bet tālāk ceļs vedīs uz pagasta mājas un kultūras nama pusi, uz estrādi.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!