Neatkarīgi no tā, ka, iespējams, esi profesionalitātes paraugs savā darbavietā, gribot negribot nereti sanāk dažādi misēkļi. Daudzi no tiem ir pavisam nekaitīgi un tavas attiecības ar kolēģiem neietekmē, kā arī neapdraud tavu karjeru. Taču ir arī tādi, no kuriem atgūties var būt krietni grūtāk.

Šoreiz apskatām piecas uz neuzmanību, emocijām un vēlmi paveikt visu balstītas kļūdas darbavietā, kas var sabojāt tavas attiecības ar kolēģiem un uzņēmuma vadību, bet sliktākā scenārijā pat likt darbu zaudēt.

Termiņu kavēšana

Ikvienam ir termiņi, kas jāievēro, un tas palīdz organizācijai darboties pēc iespējas labāk. Ja tu neizdari kaut ko, ko solīji izdarīt, pat tad, ja tev ir nopietns attaisnojošs iemesls, tas mazina uzticību tev, kā arī vispārīgi pasliktina tavu sniegumu. ''No šādas kļūdas tu vari atgūties, par to pastāstot tam kolēģim, kurš uzdevumu lūdzis izpildīt. Iespējams, tu vienkārši piemirsi, kalendārā atzīmēji nepareizu termiņa izpildes datumu vai nepamanīji, ka uzdevums jāpaveic tieši tev,'' portālam ''Reader's Digest'' teic karjeras eksperte Vikija Salemi.

Tas, kas palīdzēs saglabāt profesionalitāti, ir ātra reakcija un otra pārliecināšana, ka šāda aizmāršība nav tev raksturīga. Un, lai arī īsziņa vai e-pasts var šķist vieglākais un ātrākais saziņas veids, tas tomēr nav labākais variants. ''Daudzos gadījumos, kad esi pieļāvusi kļūdu, krietni vieglāk ir atgūties ar sarunu klātienē vai vismaz pa tālruni. Tādā veidā tu daudz labāk vari izteikt savas emocijas,'' skaidro Salemi.


Priekšnieka apvainošana

Foto: Shutterstock
Kam tu dienā, kad viss iet greizi, vari šķendēties par savu darba devēju? Tavam labākajam draugam vai draudzenei, kas jau gadiem glabā tavus noslēpumus, mīļotajam, kurš var palīdzēt mazināt tavu trauksmi un neapmierinātību, vai mājdzīvniekam, kurš tevis pateikto nevienam nekad neizstāstīs. Kam nevajadzētu sūkstīties? Pēc Salemi domām, ikvienam, ar kuru kopā strādā. Neskatoties uz to, ka tev darbā ir uzticami draugi, jebkura negatīva diskusija par priekšnieku var radīt draudus tavai karjerai.

''Darba vietā nevajadzētu apvainot nevienu, pat tad, ja tev šķiet, ka otrs to ir pelnījis, vai ja tev jau viss ir apnicis un ir pie vienas vietas tas, ja kāds tevis teikto noklausīsies,'' skaidro eksperte. Diemžēl atgūšanās no šādas kļūdas ir grūta. ''Kaitējums ir nodarīts. Iespējams, tu sāc atvainoties, mēģini ieskaidrot, ka tas, ko otrs dzirdēja, nav tas, ko otrs domā dzirdējis, taču šāda taisnošanās rada papildus iemeslu prātot par taviem patiesajiem uzskatiem un domām.'' Labākais risinājums, kā šādu situāciju labot, ir strādāt un caur darbiem parādīt savu attieksmi.


Pārāk karsta ballīte

Foto: Shutterstock
Arvien vairāk darba vietu ievieš neformālās piektdienas vai pasākumus, kuros ļauts birojā ierasties neformālā apģērbā un, iespējams, ir atļauts arī malkot grādīgos dzērienus. Tas viss ieviests ar mērķi satuvināt darbiniekus, veicināt piederības sajūtu, samazināt nedēļas laikā uzkrāto stresu. Bet tas arī pārbauda tavu paškontroli un spēju apstāties pēc tam, kad sāc justies nekontrolējama.

''Noteikti ierobežo alkohola patēriņu, pat ja citi to nedara. Daudz labāk ir būt prātīgam cilvēkam, kurš malko zelteri un noskatās uz apkārtējo haosu, nekā tam, kurš ir šī haosa iniciators,'' iesaka Salemi. Ja tomēr tu iedzer par daudz un kādam kolēģim par tevi ir jāparūpējas, vai tu apkauno savu vadītāju, ir svarīgi notikušajam pieiet taktiski un ar atvainošanos.


E-pasta nosūtīšana nepareizajam adresātam

Lielākā daļa cilvēku ikdienā nosūta desmitiem elektronisko vēstuļu, un, lai arī ir īpaši svarīgi pirms sūtīšanas pārbaudīt, vai neesi pieļāvusi kādu kļūdu gramatikā, vēl svarīgāk ir pārbaudīt, vai esi ievadījusi pareizo adresātu. ''Tas ir īpaši svarīgi, ja grasies kādam nosūtīt konfidenciālu informāciju. Mūsdienās mēs dzīvojam lielā steigā, cenšoties paveikt ļoti daudz ļoti īsā laikā, un, kaut arī tehnoloģijas uzdevumu izpildi var paātrināt, dažkārt tās nespēlē mūsu labā,'' stāsta Salemi.


Lai arī labākais, ko tu vari darīt, lai savlaicīgi novērstu e-pastu nosūtīšanu nepareizam adresātam, ir nesteidzīgi un rūpīgi visu pirms sūtīšanas pārlasīt, ja tomēr ziņa aiziet citam adresātam, eksperte norāda – kļūdas atzīšana ir gan profesionāla, gan būtiska. Viņa iesaka nepareizajam adresātam nosūtīt, piemēram, šādu ziņu: ''Atvainojiet, tas bija paredzēts kādam citam.'' Kā arī neaizmirsti par šo kļūdu, jo, iespējams, tā atgriezīsies – kāds par to var lūgt skaidrojumu. Protams, ja vēstulē nosūtītā informācija nekādā gadījumā nebija paredzēta nepareizā saņēmēja acīm, par to nekavējoties vajadzētu ziņot savam vadītājam, lai kopīgi meklētu risinājumu.


Darbavietas tehnoloģiju izmantošana privātām vajadzībām

Ikdienā tik daudz strādā ar darba datoru un, iespējams, arī no mājām, ka, darba dienai beidzoties, par to piemirsti un tajā skaties ''Netflix'' seriālus vai varbūt intereses pēc ''LinkedIn'' vai citā platformā uzmeklē jauna darba piedāvājumus? Lai arī tu, visticamāk, nedomā, ka darba devējs seko līdzi tavai interneta vēsturei bez tavas atļaujas, jo tas arī būtu pretlikumīgi, tomēr labāk maksimāli nošķirt darbu no privātās dzīves, mudina Šerila Palmere, karjeras koučs. Kāpēc? Neapdomīgas un šķietami nekaitīgas rīcības var tev maksāt tavu darbu.


''Kā jau ar visu, labākais līdzeklis ir preventīvie pasākumi, kur jāsāk ar to, ka privātām vajadzībām nevajag izmantot darba datoru,'' iesaka eksperte. Ja jau ir par vēlu un darba dators kļuvis arī par tavu ārpus darba laika kompanjonu, viens no risinājumiem, kā ''notīrīt savas pēdas'', varētu būt meklējumu vēstures dzēšana. Tāpat kārtīgi apskati, vai neesi tīmekļa grāmatzīmēs saglabājusi kaut ko, kas neattiecas uz darbu, vai varbūt datorā esi lejupielādējusi failus, kas nepiedien tavam darbam. Protams, tas pilnībā nepasargā no tā, ka izdzēsto nekad nevarēs atgriezt. Savukārt turpmāk atceries – darba dators ir paredzēts tika darbam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!