Foto: Shutterstock
Nevar noliegt fizisko aktivitāšu milzīgo nozīmi labsajūtas veicināšanā. Izkustēšanās ir ārkārtīgi būtiska kā fiziskajai, tā mūsu garīgājai veselībai, un tomēr ne visiem ir iespējas vai vēlēšanās regulāri apmeklēt sporta zāli. Šādā gadījumā lieliska un visiem pieejama alternatīva ir sportošana ārā.

Ir pats, pats pēdējais brīdis izbaudīt rudeni, vēl pirms ziema ir pilnībā notvērusi mūs savās skavās. Gaiss aiz loga ir patīkami dzestrs, un, ja paveicas, dažviet mūs vēl priecē lapas dažādos toņos un krāsās. Sportošana dabā sniedz vairākus ieguvumus veselībai, kurus noteikti nevajadzētu atstāt bez uzmanības. Svaigs gaiss, ko ieelpo treniņa laikā, var radīt eiforiskas sajūtas, jo palielinās laimes hormonu, endorfīnu, daudzums, kas plūst ķermenī. 2011. gadā veiktā pētījumā, žurnālā "Environmental Science & Technology", arī atklāts, ka treniņi dabā var veicināt labu domu veidošanos, uzlabot enerģijas un možuma līmeni. Un, protams, ja jūties laimīgāks, tad ir arī krietni vieglāk piespiest savu ķermeni izkustēties un nedaudz pasvīst.

Ja apsver iespēju vēl pēdējās reizes šogad izbaudīt rudens laikapstākļus, iedvesmojoties no "Elite Daily", esam apkopojuši idejas vienkāršiem āra treniņiem.

Pārgājiens ar skatu


Labs pārgājiens var tevi burtiski padarīt laimīgāku un veselīgāku – sākot ar augsta asinsspiediena pazemināšanu un beidzot ar insulta, cukura diabēta un sirds slimību risku mazināšanu. Tas ir lielisks veids, kā izkustināt savu ķermeni, turklāt, aktīvajai nodarbei vari nodoties kopā ar draugiem vai citiem tuviniekiem. Atliek vien apaut zābakus un doties ceļā! Ja vēlies pieredzēt ko īpašāku, tad izvēlies maršrutu, piemēram, Siguldā vai Madonā, kura laikā vari aplūkot elpu aizraujošus skatus kādu augstieņu vai ūdenstilpju tuvumā.

Skrējiens pa taku


Ja tev ir apnikusi garlaicīgā skriešana pa skrejceliņu, rudens ir ideālais gadalaiks, lai eksperimentētu un apgūtu jaunas takas. Skriešana pa takām uzlabo līdzsvaru un koordināciju (tiesa, jābūt uzmanīgai, lai nepakluptu aiz kādas koka saknes), turklāt kardio treniņš ir arī krietni interesantāks, jo vari pievērst uzmanību apkārt notiekošajam, dabai un tās krāšņumam.

Foto: Shutterstock

Joga saulrietā


Ja nekad neesi izmēģinājusi jogas treniņus ārā, tad rudens laikapstākļi ir lielisks brīdis, kad to darīt. Ja vēlies būt citu sabiedrībā, tad vari radīt savu improvizēto jogas treniņu kopā ar draudzenēm (protams, ievērojot visus drošības pasākumus). Bet ja treniņu organizēsi saulrieta laikā, varēsi ne tikai kārtīgi izstaipīt savu ķermeni, bet arī iepriecināt sevi ar saules radīto krāšņo toņu gammu.

Izmanto lecamauklu


Nē, lecamaukla nav domāta tikai bērniem vai pusaudžiem! Izvelc savu apputējušo lecamauklu no skapja dziļākā plaukta un dodies dabā, lai pēc ilgiem laikiem atkal izmēģinātu šo sirdij veselīgo treniņu. Jautrākam noskaņojumam nekautrējies uzlikt fonā arī uzmundrinošu mūziku, kas palīdzēs iekļauties ritmā. Vienkārši, bet efektīvi!

Āra sporta veidi


Ja tevi aizrauj sporta spēles un āra sporta veidi, tad, iespējams, ir piemērotākais brīdis izmēģināt savu talantu futbolā, lakrosā, florbolā vai kādā citā izkustēšanās veidā. Labākais, ka šajā treniņā vari iesaistīt arī savu ģimeni. Komandas treniņš var būt patīkamas pārmaiņas, ja ilgstoši esi pieradusi trenēties vienatnē.

Dodies laivu braucienā


Smaiļošana un kanoe laivošana ir lieliskas aktivitātes, kas mazina stresu un sniedz iespēju baudīt elpu aizraujošus skatus. Varbūt sākotnēji šī doma var šķist biedējoša – rudens aukstumā tupēt laivā –, taču patiesībā šī nodarbe ir visai izplatīta. Galvenais ir silti saģērbties un nodrošināties ar siltu tēju brīžiem, kad kļūst vēsāk (taču tā diezin vai notiks, ņemot vērā, ka atrodies nepārtrauktā kustībā).

Foto: Shutterstock

Riteņbraukšana


Riteņbraukšana ir viens no vienkāršākajiem, bet reizē arī labākajiem veidiem, kā veikt treniņu visam ķermenim, vienlaikus izbaudot āra laikapstākļus. Atrodi sev tuvāko un ērtāko maršrutu, un dodies ceļā!

Kāpēc vērts sportot ārā?

Lielāka izturība


Neatkarīgi no tā, vai dodies skrējienā pa savu iemīļotāko parku vai dodies riteņbraucienā pa nomaļu meža taku, apkārtne ir labs uzmanības novērsējs, kā rezultātā varēsi sportot daudz ilgāk nekā tad, ja atrastos vienmuļā sporta zālē. "Uz skrejceliņa tu vienmēr vari nospiest pogu "stop", savukārt nav iespējams pagriezt laiku atpakaļ, ja esi noskrējusi vai nogājusi piecus vai desmit kilometrus. Gribi vai negribi, nāksies vien čāpot atpakaļ, tādējādi pagarinot treniņu," stāsta Holivudā dzīvojoša trenere Kristena Andersone.

Nodedzināsi vairāk kaloriju


Viskonsinas universitātē, veikts pētījums rāda, ka, skrienot vai dodoties pārgājienā ārpus telpām, tiek sadedzinās par desmit procentiem vairāk kaloriju nekā tad, ja to pašu nodarbi tādā pašā ātrumā veic uz skrejceļaa. "Kad atrodies ārpus telpām, tad mazāk koncentrējies uz to, cik esi nogurusi vai cik ļoti sāp muskuļi," teic fiziologs Džons Porčari."

Mazāk stresa


Daudzos pētījumos ir secināts, ka stress mazinās aktivitātēs, kas notiek neskartā dabā vai pilsētvidē esošās dabas zonās. Vienkārši novirzi uzmanību no savām domām, veic dziļas ieelpas un izelpas un centies neplānot un nedomāt par saviem pienākumiem vai raizēm. Sportošana ir labākais brīdis, kad patiešām "atslēgties" no apkārt notiekošā.

Ietaupīsi naudu


Sporta zāles abonements izmaksā aptuveni 30 līdz 60 eiro mēnesī, kas, protams, nav tik dārgi, ja patiesi dodies sportot piecas reizes nedēļā. Bet grāmatas "Freakonomics" autori Stīvens Dubners un Stīvens Levits laikrakstam "New York Times" skaidro, ka cilvēki, kas iegādājas sporta zāles abonementu, visbiežāk pārvērtē, cik bieži viņi izmantos šo iespēju. Tieši tāpēc sportot ārpus telpām ir tik izdevīgi – vari ietaupīt naudu, saglabājot savu fizisko formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!